in

Uspio prvi FESTIVAL ISTARSKOG ČEŠNJAKA u Poreču: Obilježili ga velika potražnja kupaca, bogata ponuda domaćih proizvoda i torta od fermentiranog crnog česna

Dario Antonac/Foto Tanja Kocijančić

Prvi Festival istarskog češnjaka, organiziran danas u Poreču, izazvao je velik interes domaćih i stranaca koji su od ranog jutra došli na Trg slobode kako bi kupili provjereno domaći česan. A kupovalo se čak i prije nego su štandovi počeli službeno s radom u 10 sati, za kada je bilo zakazano svečano otvorenje.

Ovaj prvi festival organizirala je Udruga proizvođača istarskog češnjaka kako bi se promoviralo domaće i autohtono, a posebice sorta istarski crveni češnjak koja se po kvaliteti ističe među drugima, ponajviše zbog svoje dugotrajnosti. Crveni češnjak, ako se pravilno čuva, može trajati od berbe do berbe, a berba je upravo u punom jeku.

Valja dodati da su atraktivnosti festivala doprinijeli i članovi Istarske web tržnice sa svojim proizvodima koji su se također nudili na brojnim štandovima – bilo je tu svega – maslinovog ulja, povrća, rakija, meda, proizvoda od lavande i još mnogo toga. A poseban dodatak bio je i cooking show poznatog kuhara Davida Skoka koji je pripremao razne istarske delicije uz dodatak češnjaka, što su posjetitelji rado kušali. Skoko je time pokazao sve gastro potencijale domaćeg češnjaka, a da se njime može svašta pripremati dokaz je da se nudila na kušanje čak i torta od fermentiranog česna (češnjak fermentira na 80 stupnjeva od  30 do 45 dana)!

Udruga proizvođača istarskog češnjaka počela je djelovati prije dvije godine i danas okuplja 25 proizvođača, a kako kaže njen predsjednik Dario Antonac iz Kaligarića kod Oprtlja, i sam izlagač na ovom festivalu, interes proizvođača stalo raste. Češnjak se isplati uzgajati, za njim vlada velika potražnja jer su nažalost trgovački centri prepuni onog iz izvoza, ponajviše iz Kine. Trenutno se češnjak uzgaja u Istri na desetak hektara, a želja je svima povećati proizvodnju. Osim što je isplativ kao kultura, on je aromatičniji, zdraviji i ljekovitiji od drugih sorti. Glavice su mu manje, ali su mu režnjevi krupniji i ima ih osam. Jedini problem, veli Antonac, jest što je podložan bolestima i štetnicima, pa ga je teško proizvesti na biološki način. Stoga se većina ipak mora odlučiti za konvencionalnu proizvodnju.

Češnjak se danas prodavao na deset štandova. Proizvođači iz svih krajeva Istre nudili su ponajviše svježe ubrani češnjak, istarski crveni ali i ostale istarske i druge sorte. Bilo je i zanimljivih i ukusnih prerađevina, poput pesta, čipsa od sušenog češnjaka, zatim ukiseljenih pilca, odnosno češnjakovih cvjetnih stapki koje se zovu još i  packe ili paski, ovisno o kojem se dijelu Istre radi.

Među izlagačima je bio i bivši europarlamentarac Ivan Jakovčić koji također ima OPG i bavi se uzgojem i preradom češnjaka certificiranog ekološkog uzgoja. Nudio se i fermentirani crni češnjak.

Podsjetimo da je gore spomenutoj udruzi u organizaciji pomogla Istarska županija i njena Turistička zajednica, ali i gradovi Poreč i Buje. Poreč im je osigurao besplatan trg za održavanje festivala, uz ostalu logističku potporu.

Svrha ovog festivala bila je promocija istarskog crvenog češnjaka kao autohtone istarske sorte za koju je pokrenuta i procedura zaštite, a dogodine će se sigurno odvijati barem dva dana.

Osim kupnje provjereno domaćih proizvoda bila je to i prigoda za dobivanje korisnih informacija o uzgoju i nutritivnim svojstvima. Demonstrirano je i tradicionalno umijeće pletenja rešti od češnjaka, te održano informativno predavanje o češnjaku za posjetitelje i potencijalne uzgajivače.

Festival je završio večernjim nastupom Folklornog društva KUD-a Barban u 20 sati.

FUNTANA: Otkazano kino na plaži, projekcije filmova 14. i 15. srpnja

VIŽINADA: 15. srpnja kreće sanacija ceste kod groblja Božje polje, vozit će se obilazno