in

Valamar Riviera i Plava Laguna božićnicama i prigodnim nagradama u borbi za svakog radnika

Foto: Pixabay.com

Radnici dvije najveće turističke kompanije u Istri, Valamar Riviere i Plave Lagune, dobit će božićnice, obavijestio je Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije.

-U našem sindikatu pozitivnim ocjenjujemo postignute dogovore s upravama ovih turističkih kompanija. Jednokratne isplate i nagrade mogu biti i jesu motivirajući faktor za pridobivanje radnika za narednu turističku sezonu. Međutim, plaća i uvjeti rada, pa i smještaja sezonskih radnika, bit će odlučujući faktor, što je pokazala i ova turistička sezona. Kompanije koje su stvorile adekvatne uvjete smještaja sezonskih radnika, koje su radnicima nudile veće i bolje plaće, unatoč velikoj konkurenciji zbog nedostatka radnika, nisu imali teškoća s osiguranjem dovoljnog broja radnika, poručuje Marina Cvitić. Dodala je da će u predstojećim pregovorima tražiti i povećanje plaća.

U Valamar Rivieri socijalni partneri su početkom ovog tjedna dogovorili božićnicu ovisno o odrađenim satima:

1. u neto iznosu od 1.700 kuna svim stalnim radnicima i radnicima koji su tijekom 2018. godine bili u radnom odnosu najmanje 10 mjeseci 
2. u neto iznosu od 1.400 kuna svim radnicima koji su tijekom 2018. godine bili u radnom odnosu najmanje 7 mjeseci ;
3. u neto iznosu od 600 kuna svim radnicima koji su tijekom 2018. godine bili u radnom odnosu najmanje 5,7 mjeseci .
4. u neto iznosu od 400 kuna svim radnicima koji su tijekom 2018. godine bili u radnom odnosu najmanje 4,3 mjeseci .

Tako će ukupno, prema sadašnjim podacima, više od 4.500 radnika, odnosno 80 posto svih radnika koji su radili u društvu, ostvariti pravo na božićnicu, od čega nešto manje od 2.000 njiha u iznosu od 1.700 kuna.

U Plavoj Laguni kolektivnim ugovorom je utvrđena obveza isplate božićnice u maksimalno neoporezivom iznosu od 2.500 kuna, a pravo na razmjerni dio božićnice ostvaruju radnici koji su u tekućoj godini radili kraće od 12, a duže od dva mjeseca. Tako će minimalna božićnica za one koji su radili svega dva mjeseca iznositi najmanje 400 kuna.

Nadalje, i u jednoj i drugoj kompaniji, temeljem kolektivnog ugovora, radnici ostvaruju dar u naravi u maksimalno neoporezivom iznosu od 600 kuna, te dar djetetu do navršene 15-te godine starosti, također u maksimalno neoporezivom iznosu od 600 kuna.

I jedna i druga kompanija isplatile su svojim radnicima regres za godišnji odmor, ali i jednokratne isplate tijekom sezone. Valamar Riviera isplatila je regres u iznosu od 52 kune neto po danu godišnjeg odmora te 300 kuna neto s plaćom za srpanj, dok Plava Laguna isplaćuje regres od 70 kuna bruto po danu godišnji odmor, te jednokratne isplate po 500 kuna bruto za lipanj i srpanj.

Iz sindikata ističu da će iduća godina biti u tom pogledu još izazovnija, pa će Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije u pregovorima koji predstoje kocem ove i početkom naredne godine odlučno tražiti veće plaće.

-Sve turističke kompanije, uključujući i ove dvije, ostvarile su i ove sezone izvanredne financijske rezultate i dobiti, pa odgovarajuće, odnosno značajnije povećanje plaće ne bi trebalo predstavljati problem. Smatramo da bi veće plaće i druga materijalna prava radnika bile motivirajući faktor da se vrate oni radnici koji su svoju egzistenciju odlučili rješavati izvan Hrvatske. U tom smislu očekujemo od vlasnika turističkih kompanija da dio dobiti usmjere u materijalna prava radnika, a od Vlade RH da uspostavi takav porezni tretman koji će omogućiti veće neoporezive isplate (13. plaća, topli obrok, regres za godišnji odmor, viši iznosi dosadašnjih neoporezivih davanja …) čime bi se potaklo poslodavce na veće nagrađivanje radnika. Ono po čemu je hrvatski turizam bio poseban i prepoznatljiv i u EU i u svijetu je da su tu radili naši radnici, domicilni radnici koji su na goste znali prenijeti našu tradiciju, našu kulturu i identitet, nešto što uvozna radna snaga nikada neće moći. I stoga se u SIKD-u protivimo uvozu radnika iz drugih zemalja. To smo odlučno rekli na sastanku s ministrom rada i mirovinskog sustava Markom Pavićem koncem listopada, a isto ćemo zastupati i na sastanku s ministrom turizma Garijem Capellijem na najavljenom sastanku  20. studenog ove godine na temu „Analiza zapošljavanja u turizmu i ugostiteljstvu u 2018. godini, te prijedlog mjera i aktivnosti za sljedeću 2019. godinu, kaže Cvitić. 

Tjedan Istre u Europskom parlamentu do 9. studenog

Sutra počinje Martinje u Momjanu