in

Važna obavijest iz Hrvatske pošte, evo koje se pošiljke ne isporučuju u sandučiće

Foto Hrvatska pošta

Hrvatska pošta ima važnu obavijest za korisnike. Naime, od ovog tjedna pošiljke koje se šalju kao obična pisma, a ne stanu u korisnikov kućni kovčežić (sandučić, kaslić) ili za njih nije plaćena dostava na adresi, bit će posebno naznačene na novim obavijestima. Njihova će se isporuka obavljati, kao i dosad, u poštanskom uredu.

Što je novo?

Obavijest je jasna i navodi se točan način i mjesto isporuke pošiljke.

Najčešće su to artikli koji se naručuju u internetskim trgovinama, a većina ih pristiže iz Kine. Riječ je samo o pošiljkama za koje pošiljatelj ne plaća isporuku/dostavu na ruke korisnika. Pošiljke se mogu ubaciti u poštanski sandučić samo ako njihove dimenzije dopuštaju da bez oštećenja mogu proći kroz otvor na kovčežiću.

Iako je za većinu malih paketa plaćena usluga obične pismovne pošiljke, dimenzijama i oblikom to su pošiljke često veće od otvora na kovčežićima. Kako bi sadržaj ostao neoštećen, poštari takve pošiljke neće iznositi na dostavu, nego će korisnicima ostavljati nove obavijesti o prispijeću pošiljke.

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) koja, među ostalim, prati i poštansko tržište, nedavno je obavila inspekcijski nadzor upravo zbog učestalih žalbi na dugotrajno čekanje pošiljaka naručenih iz kineske internetske trgovine AliExpress. Nadzorom je utvrđeno da podatci o statusu pošiljke koje ta trgovina šalje korisnicima nisu točni. U pravilu, ako korisnik pošiljku ne može naći putem sustava za praćenje, to znači da je riječ o običnoj pošiljci.

Pošiljke iz Kine zbog uvjeta izazvanih pandemijom i dalje se prevoze usporeno, a vreće s pošiljkama naručenim još prošle godine i dalje pristižu u Novi sortirni centar u Velikoj Gorici.

U međunarodnim transferima pošiljke često stoje tjednima, pa čak i mjesecima. Upravo su ovih dana prispjele velike količine pošiljaka iz Kine koje su poslane u zadnjih nekoliko mjeseci te će uskoro biti otpremljene primateljima.

Ovo su veličine malih paketa:

Mali paketi – Hrvatska pošta

VIKEND NA POREŠTINI: U Vabrigi prometna nesreća, jedan nalet na divljač

WWF: Recept za tunu – novo normalno nenormalne budućnosti u izvedbi Filipa Šovagovića