in

Velika navala na e-propusnice, odbijeno stotine zahtjeva, a uočena je i velika ‘rupa’ u sustavu

Bonaci - Foto Tanja Kocijančić

Osim što se sustav e-Građani zbog velikog broja podnositelja rušio te je bilo onemogućeno slanje zahtjeva, podnositelji su uočili i pogreške koje pojedincima omogućuju da odobre i izdaju propusnicu sami sebi.

Sustav e-Gradani jučer je bio zatrpan zahtjevima poslodavaca i građana za e-propusnicom, elektroničkim dokumentom koji će od 6. travnja omogućavati kretanje izvan mjesta prebivališta, piše u petak Jutarnji list.

Prema evidenciji Ministarstva uprave, jučer do podneva podneseno je oko 20.000 zahtjeva. Od toga su građani podnijeli 11.368 tisuća, navodi dnevnik.

Do podneva je ukupno odobreno 12.736 propusnica, a 401 zahtjev je odbijen. Osim što se sustav e-Građani zbog velikog broja podnositelja rušio te je bilo onemogućeno slanje zahtjeva, podnositelji su uočili i pogreške koje pojedincima omogućuju da odobre i izdaju propusnicu sami sebi.

Naime, kad osoba kao građanin ode na stranicu eproposnice.gov.hr, otvara se pet polja. Gradanin bi se trebao moći ulogirati sa svojim podacima samo u rubrici Ulaz za građane.

No, iz nekog se razloga građani sa svojim osobnim podacima mogu ulogirati i u rubrici Ulaz za poslodavce. Nakon što u toj kategoriji ispune sve potrebne podatke i pošalju ih, sustav ih nakon nekog vremena obavijesti da su sami sebi odobrili zahtjev i na mail dobiju propusnicu.

Upravo zbog takvih i ostalih problema s funkcioniranjem e-propusnice na lokalnoj razini došlo je do otvorenog protivljenja primjeni ovog modela, donosi Jutarnji list.

OSTANITE DOMA – POLICIJA za vikend najavljuje kontrole svih popularnih mjesta za okupljanje

RADOVI TEKU SPORIJE: Epidemija koronavirusom nije zaustavila gradnju vrtića u VIŽINADI