in

Veliki interes za snimanje filmova u Istri na FOCUS-u u Londonu

Foto Istarska kulturna agencija

Nedavno su Istarski filmski ured i IKA-Istarska kulturna agencija predstavili Istarsku županiju na centralnom mjestu susreta predstavnika filmske industrije, FOCUS-u u  Londonu. 

FOCUS je dvodnevna manifestacija namijenjena svim djelatnostima filmske industrije,  održava se svakog prosinca u Londonu i najveća je tog tipa u Evropi te jedna od značajnih u  svijetu. Manifestacija je koncipirana kao mjesto susreta djelatnika filmske industrije,  uključujući film, televiziju, reklamu, animaciju i game-ing, a prezentacijski karakter očituje se  u strukturi događaja te je prvi dojam dolaska na FOCUS sajamska atmosfera velike „filmske  tržnice“.  

Foto Istarska kulturna agencija
Foto Istarska kulturna agencija

Prostorom prevladavaju prezentacijski štandovi različitih produkcijskih kuća, filmskih ureda i  inih organizacija koje su dio filmske industrije, a na kojima se mogu prikupiti dragocjene  informacije o pojedinim područjima iz filmskog biznisa, ugovarati sastanke, prikupiti  promocijske materijale, izmijeniti iskustva s kolegama ili dogovoriti konkretne poslove. Uz svu  tu sajamsku vrevu, FOCUS je važan i zbog brojnih predavanja i konferencijskih sesija na  mnoge aktualne teme iz svijeta filmske produkcije u najširem smislu riječi, a najdragocjenija  značajka FOCUS-a je zasigurno umrežavanje i povezivanje sudionika. IKA-Istarska kulturna agencija i Istarski filmski ured ove su godine prvi puta sudjelovao na  FOCUSU, pod okriljem HAVC-a Hrvatskog audiovizualnog centra i u partnerstvu s  Varaždinskim filmskim uredom i Zagrebačkim filmskim uredom, na objedinjenom štandu koji  je predstavljao Hrvatsku. Producenti iz cijelog svijeta fascinirani su filmskim potencijalom  Istre i Hrvatske. Uz privlačnosti filmske destinacije i filmskih lokacija, europskoj  konkurentnosti uvelike pridonose čimbenici poput sustava poticaja, smještajnih kapaciteta,  infrastrukture, profesionalnog kadra. 

Istarski filmski ured oba je dana užurbano dijelio sve potrebne informacije, susrećući se pri  tom sa zanimljivim upitima o mogućnostima snimanja na autentičnim istarskim lokacijama.  Promocija na FOCUS-u predstavlja značajan korak prema promociji Istre kao istaknute  destinacije u filmskom svijetu. Uspostavljeni kontakti i izraženi interesi za snimanjem otvaraju  vrata za nove filmske projekte, a njihovo ostvarenje u Istri imat će iznimno pozitivan utjecaj  na promociju regije. 

Snimanje filmova u Istri pridonosi stvaranju snažne vizualne povezanosti između destinacije i  filmskih djela, što je dragocjeno sredstvo promocije. Svaki filmski projekt, bilo da se radi o dugometražnom filmu, seriji ili drugom formatu, ima potencijal doseći globalnu publiku i  privući pažnju medija. 

Ukupno gledano, postavljanje Istre “u sam vrh filmske karte” donosi višestruke koristi, od  ekonomske do kulturne, potičući razvoj regije i čineći je prepoznatljivom na globalnoj filmskoj  sceni, objavila je Istarska kulturna agencija.

Foto Općina Kaštelir-Labinci podjela božićnih paketa umirovljenici invalidi

Općina Kaštelir-Labinci daruje umirovljenike i osobe s invaliditetom

Foto Istarska županija

Prijem za nagrađenu medicinsku sestru Mirjanu Zgrablić Matika, dobitnicu nagrade “Mali svjetionik”