in

VIJEĆNIČKA PITANJA – Što Grad Poreč poduzima za uklanjanje divljih odlagališta?

Otpad u prirodi - Foto Tanja Kocijančić

Problem divljih odlagališta ne jenjava. Svakim danom na društvenim mrežama svjedočimo fotografijama nelegalno bačenog otpada u šume, na livade, po poljoprivrednim parcelama. Upravo takvo pitanje postavila je IDS-ova vijećnica Gordana Šušljik na sjednici Gradskog vijeća u srijedu navečer.

Naglasila je da se građevinski i drugi otpad odlaže na poljoprivrednim parcelama koje su vlasništvu države. Budući da njima raspolaže Grad, pitala je što gradska uprava kani poduzeti.

Pročelnica Morena Mičetić Fabić odgovorila joj je i na prvo pitanje o produljenom radu ugostiteljskih objekata za prvomajske praznike. Dakle, Grad planira izdati odluku po kojoj će svi će ugostiteljski objekti za vikend na područja centra grada moći raditi do 5 ujutro.

-Na poljoprivrednom zemljištu imamo prijave za neke lokacije gdje je odbačen takav otpad. Grad će to sanirati, postoji procedura na koji način se to mora uraditi. Ali to ne košta malo, pa mi želimo dobiti novac od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Prijavljujemo se na natječaj kako bismo dobili 40 posto sufinanciranja za otklanjanje tog otpada. Nadamo se da ćemo dobiti sredstva kako bismo imali što manji trošak za proračun, naglasila je pročelnica.

Pročelnik komunalnog odjela Marino Poropat podsjetio je na proceduru jer se otpad nelegalno odlaže i na privatna zemljišta. Po prijavi komunalni redari idu na teren, utvrđuju može li se doznati tko je počinitelj. Tad rješenje o uklanjanju ide onom tko je bacio smeće pa počinitelj mora platiti uklanjanje.

Ukoliko se ne zna tko je počinitelj, onda, kako predviđa zakon, trošak uklanjanja otpada plaća vlasnik zemljišta.

U Domu za starije veselo proslavili Dan grada Poreča

S VIJEĆA GRADA POREČA – Prisegnuo novi SDP-ov vijećnik. Političkim strankama iz proračuna ide 300.000 kuna