in

Više od 40 koncerata, izložbi i predstava na programu KULTURNOG LJETA U POREČU

Zagrebački solisti nastupaju u Eufrazijani
Snježana Radetić i David Belas

Ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Poreč Snježana Radetić i voditelj glazbeno-scenske djelatnosti David Belas predstavili su danas bogati kulturni program, koji ova kulturna ustanova već godinama organizira tijekom ljetnih mjeseci u Poreču.

Ravnateljica je napomenula kako će se tijekom ljetne sezone održati više od 40 koncerata, predstava i izložbi u svim prostorima kojima ova ustanova upravlja, ali i po ulicama, trgovima i porečkim kantunima, priopćeno je iz gradske uprave.

– S počecima turizma, naš se grad naglo razvio, a s time i odnos prema važnosti i vrijednosti umjetnosti za razvoj gradske zajednice. Zahvaljujući vrijednim ljudima i vizionarima, program koji Učilište organizira i vodi održali su se do danas, bogato su kulturno nasljeđe prema kojem imamo osobitu odgovornost, rekla je Radetić. – Radi se o programima koji su stari više od pola stoljeća, kao 59. Annale, 58. Koncerti u Eufrazijani, 47. Naš kanat je lip, 24. Jazz u lapidariju, a svi su za građane Poreča i naše goste u potpunosti besplatni, osim koncerata u Eufrazijani.

Nadaleko poznate Koncerte u Eufrazijani i Jazz u lapidariju najavio je voditelj glazbeno-scenske djelatnosti, koji je napomenuo kako je Festival kulture življenja – OKOLO, održan prije dva mjeseca, bio uvod u glavna ljetna događanja posebice kroz koncerte Tamare Obrovac i TransAdria Quarteta te pijanistice Elise Tomellini.

 – Ovogodišnje izdanje Jazza u lapidariju otvaramo večeras na Trgu slobode u 21 sat nastupom orkestra Aleksandra Dujina, široj javnosti poznatijeg kao pijanista Đorđe Balaševića, nakon čega svi skupa selimo u atrij Zavičajnog muzeja Poreštine, rekao je Belas dodavši kako Učilište kroz svoje programe dodatno želi afirmirati porečke umjetnike.

Tako će 17. srpnja publika moći uživati u izvedbi Luke Žužića, Matije Poropata, Alexa Brajkovića, Nenada Mirta i Ive Gortan, jednom riječju Organic People.

Što se tiče Koncerata u Eufazijani, Učilište je za otvorenje 9. srpnja priredilo pravu poslasticu – nastup Zagrebačkih solista, najuglednijeg hrvatskog komornog sastava. Uz ostale, Belas je izdvojio i još jedan koncert „domaćih snaga“, sestara Cukrov koje u Eufrazijani nastupaju 12. srpnja.

Sveukupno će se u sklopu ova dva događaja održati 18 koncerata, koji se realiziraju i uz dodatnu podršku Valamar Rivere i Austrijskog kulturnog foruma.

Najstarija skupna likovna izložba suvremene umjetnosti – porečki Annale ove je godine po prvi put postavljena puna tri mjeseca u Istarskoj sabornici. Osim Annala, i ostale su galerije stalno otvorene.

 – U Maloj galeriji u tijeku je izložba Neuokvireno Aleksandra Brezlana, a u četvrtak 4. srpnja otvaramo izložbu slovenske konceptualne neoavangardne OHO grupu u galeriji Zuccato. Nakon njih slijedi samostalna izložba skulptura Alena Ožbolta u Zuccatu i izložba Matije Bajca u Maloj galeriji., najavila je Radetić i pozvala sve ljubitelje umjetnosti da ljeto provedu s njima.

Svi programi održavaju se pod pokroviteljstvom Grada Poreča-Parenzo, Ministarstva kulture RH, Upravnog odjela za kulturu Istarske županije, TZ Grada Poreča, te potpomognuti od Valamar Riviere.

Bogati program provjerite na www.poup.hr , a novosti možete pratiti i na Facebook stranicama POUP-a, Jazza u Lapidariju, Koncerata u Eufrazijani te Street arta, koji ove godine slavi svoje 19. izdanje s puno noviteta.

Najbolji porečki učenici na prijemu u gradskoj palači

POREČ: Tko je zapalio fast food kod škole?