in

VIŽINADA: Novi kružni tok za veću sigurnost pješaka i vozača

Foto Općina Vižinada

Vižinada se može pohvaliti brojnim realiziranim projektima u prošloj godini, ali i činjenicom da intenzivno traje realizacija novih, koji će znatno pridonijeti poboljšanju života stanovnika općine.

Foto Općina Vižinada ožujak 2022 gotov kružni tok
Foto Općina Vižinada

Tako je dovršen veliki kružni tok na raskrižju županijskih cesta u Vižinadi, a riječ je o velikom i vrlo bitnom projektu koji financiraju Županijska uprava za ceste (ŽUC), MUP i Općina Vižinada. Ova investicija inicijalno je vrijedna 2,2 milijuna kuna, i znatno će pridonijeti prometnoj povezanosti u ovom dijelu Istre, ali i sigurnosti na cestama. Raskrižje je bilo nepregledno i opasno, pa je cilj projekta prvenstveno bila veća sigurnost vozača i pješaka. Sada je raskrižje mnogo preglednije, a time i sigurnije.

Planirani su i dodatni radovi u okviru ovog projekta, i oni će ići na teret ŽUC-a, koji je i najveći investitor u projektu. Udio Općine u financiranju je 450 tisuća kuna, što je namijenjeno postavljanju rasvjete i električnih kablova, MUP participira s 300 tisuća kuna dok ostatak novca ulaže Županijska uprava za ceste Istarske županije, koja i upravlja ovim cestama. Rotor je pomno planiran i osmišljen na način da bude pogodan i za prolaz teretnih vozila i autobusa, a svuda uokolo bit će uređene zelene površine. Tako na kraju ukupna vrijednost investicije, s dodatnim radovima, iznosi 2,7 milijuna kuna, a već sada sanirano je nepregledno raskrižje te pušteno u promet. Ujedno, izgrađen je nogostup do dječjeg vrtića, uređeno je autobusno ugibalište te su obilježeni pješački prijelazi i parkirna mjesta. Donedavno ovdje nije bilo niti jednog pješačkog prijelaza, a sada ih je ukupno šest.

Foto Općina Vižinada
Foto Općina Vižinada

Naime, paralelno uz tekuće radove na rotoru, Općina je odlučila spojiti pješačku zonu s dječjim vrtićem, kako bi djeca imala siguran put do centra Vižinade i Parenzane. Iz tog razloga je izgrađen već spomenuti nogostup s autobusnim ugibalištem i dodatnim pješačkim prijelazima. Ta je investicija bila vrijedna 180 tisuća kuna i financirala se iz općinskog proračuna, a izvođač svih radova bila je tvrtka Cesta iz Pule.

-Iznimno sam zadovoljan obavljenim radovima i činjenicom da će promet sada na ovom raskrižju biti znatno sigurniji, osobito za pješake. Nedostatak pješačke zone, kao i nastojanje da se izbjegnu potencijalne nesreće, postavili su nam realizaciju ovog projekta kao imperativ, jer sve što radimo u cilju je dobrobiti i sigurnosti ljudi koji žive u Vižinadi, ali onih koji kroz nju prolaze ili je posjećuju. Ujedno zahvaljujem Županijskoj upravi za ceste i MUP-u na velikom doprinosu u ovom projektu koji će znatno nabolje promijeniti živote svih nas, izjavio je načelnik Vižinade Marko Ferenac.

Foto Općina Vižinada novi kružni tok centar
Foto Općina Vižinada

Foto TZ Vrsar - Teniski turnir Slavoj Greblo 2022.

VRSAR: Tea Kovačević i Richard Krizan slavili na Memorijalu Slavoj Greblo

kaciga motor moped motocikl ilustracija mup policija

VIŽINADA: Motociklist stradao nakon što mu je vozač auta oduzeo prednost