in

VIŽINADA: Svako kućanstvo dobit će spremnike za odvajanje otpada

Svako kućanstvo Općine Vižinada dobit će spremnike za odvajanje otpada

Odvajanje otpada i briga o okolišu jedan su od prioriteta razvoja Općine Vižinada, pa je u tu svrhu Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dostavio Općini  477 žutih i 477 plavih spremnika za odvojeno prikupljanje plastike te papira i kartona.

U ovome trenutku spremnici su na Košambri u Poreču i bit će podijeljeni svim domaćinstvima čim se vlasništvo spremnika prenese na Općinu. 

-Nadamo se da će podjela započeti u što skorijem roku kako bi građani mogli propisno odvajati otpad. To će, u konačnici, značiti i ukidanje zelenih otoka s  javnih površina, kao i smanjenje količina komunalnog (mješovitog) otpada, ističe načelnik Vižinade Marko Ferenac.

Općina Vižinada još se 2018. godine prijavila na projekt kroz javni poziv FZOEU-a. Prema tom projektu se iz EU fondova, kroz program Konkurentnost i kohezija 2014-2020., sufinancira nabava spremnika za odvojeno prikupljanje otpada u visini od 85% troškova, na način da nabava ide preko Fonda, a Općina Vižinada participira u troškovima s udjelom od 15%. S tim uvjetima je i sklopljen ugovor te su spremnici dostavljeni sukladno odrednicama ugovora. Troškovi nabave za obje vrste spremnika iznose ukupno 199.112 kuna, od čega općina daje 29.867 kuna.

-Iznimno smo sretni što je ovaj projekt napokon realiziran i što ćemo kao općina postati područje u kojem svaki pojedinac odvaja otpad i razvija ekološku svijest, što je od nemjerljive važnosti za sve buduće generacije, zaključio je Marko Ferenac.

Tijekom vikenda stradala četiri motociklista – Policija poziva vozače na oprez!

NACIONALNI STOŽER: Potvrđena 2 slučaja njujorškog soja, preminula 40-godišnja osoba bez drugih bolesti