in

NACIONALNI STOŽER: Potvrđena 2 slučaja njujorškog soja, preminula 40-godišnja osoba bez drugih bolesti

Stožer je ranije objavio priopćenje u kojem navode da je u posljednja 24 sata zaražena 91 osoba

Nacionalni stožer civilne zaštite održao je 1. ožujka konferenciju za medije na kojoj objavljuje nove podatke o koronavirusu u Hrvatskoj.

– U posljednja 24 sata zabilježen je 91 novi slučaj. Sveukupno broj pozitivnih od 25. veljače 2020. do danas je 243064 osobe. 64 ljudi je na respiratoru, u odnosu na prethodni dan to je 9 novih. U posljednja 24 sat zaprimljene su 63 osobe, a otpuštene 23. Oporavilo se  234 635 osoba od toga 401 u posljednja 24 sata. U protekla 24 sata imamo 11 preminulih što daje ukupnu brojku od 5537 preminulih osoba od početka epidemije. Najmlađa preminula osoba je u dobi od 40 godina, ta osoba je bila bez komorbiditeta. Prosjek preminulih je 73 godine. U samoizolaciji je 14074 osobe. S 27. veljače utrošeno je 213 068 doza. Procijepljeno je 153085 osoba.  S dvije doze je cijepljeno 59983 osobe, s jednom dozom 93102 osobe  – kazala je Vera Katalinić-Janković.

– Danas imamo 91 novoregistrirani slučaj obolijevanja od covida-19, prije tjedan dana imali smo 72 novooboljele osobe, a tjedan prije toga 15.2. imali smo 68 novooboljelih. Imali smo ukupno 3047 novooboljelih, dok je u tjednu 16.2. do 22.2. bilo 2292 što znači da smo na tjednoj razini ostvarili porast broja novooboljelih od 32,9 posto. Trenutna incidencija prosječna za Hrvatsku na 100 stanovnika, 14-dnevna stopa je 130,6. Najniža je u Istri, 30,7 a najviša u Dubrovačko-neretvanskoj 395,2. Ako pogledamo incidenciju u EU, naša trenutna incidencija dijeli treće mjesto s Njemačkom, a bolju i nižu imaju Finska i Danska dok sve ostale zemlje imaju višu incidenciju. Naša stopa smrtnosti na milijun stanovnika je 1355 što nas stavlja na 19. mjesto na ljestvici zemalja EU što se tiče ovog pokazatelja. Danas 1. ožujka je udio pozitivnih u ukupno testiranima 4 posto, u zadnjih sedam dana smo imali 7,6 posto u ukupno testiranim, a u zadnjih 14 dana imamo 6,8 posto. Što se tiče cjepiva, 878 prijava na nuspojave se odnosi na Pfizerovo, 68 Moderna, 191 prijava na AstraZenecino cjepivo dok za dvije prijave ne znamo o kojem se cjepivu radi – kazao je Krunoslav Capak.

Capak je, piše nadalje Jutarnji.hr, komentirao nove sojeve i koliko je zabilježeno slučajeva britanskog, južnoafričkog i brazilskog soja. 

– Mi smo imali već ranije prije ove ECDC-eve obavijesti o novim sojevima osam potvrđenih UK sojeva koje nam je potvrdio španjolski laboratorij što je HZJZ uputio uzroke tamo. Tri UK soja je potvrdio kolega Kurolt u Infektivnoj klinici. Od 300 uzoraka koje smo poslali u ECDC imamo 60 pozitivnih UK sojeva iz cijele Hrvatske, dva soja iz New Yorka i imamo tri potvrđena južnoafrička soja. Sve tri osobe su bile na izletu u Zanzibaru. Dobili smo od ECDC-a potvrdu za dvije osobe koje su u Zanzibaru bile krajem prvog mjeseca. Završile su karantenu, nije bilo prijenosa bolesti na okolinu. Za jednu osobu čekamo potvrdu, bila je u Zanzibaru 16.2., prije završetka izleta je došla kući, imamo sumnju na južnoafrički soj, a potvrda će doći od ECDC-a – kazao je Capak. 

Komentirao je i kakav je njujorški soj i hoće li oni koji dolaze iz Afrike u Hrvatsku morati u karantenu ako imaju negativan PCR test. 

– Malo znamo o njujorškom soju. Prvi napisi su se počeli pojavljivati krajem prošlog tjedna. Ono što do sada znamo da je to jedna od novih varijanti virusa koja se širi brže kao i ostale varijante. Sve osobe koje dolaze iz Južnoafričke republike i Zanzibara podliježu istim mjerama kao i osobe koje dolaze iz Velike Britanije i Brazila. Što se tiče ostalih afričkih zemalja, vrijede ista pravila, one su za nas treće zemlje i moraju imati 48-satni negativan PCR – kazao je Capak.  

-Ne smo mi, nego cijela Europa poziva građane da ovo nije trenutak kad bi se moralo ići na putovanja koja nisu esencijalna u smislu poslovanja, pogotovo u krajevima u kojima je dokazano prisustvo novih varijanti virusa. Svako takvo putovanje, a vidimo da je južnoafrički soj došao s istih putovanja u određenu afričku zemlju je rizik za širenje novih varijanti virusa, čime se otežava ukupna naša borba s ovom pandemijom – kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Cijeli članak pročitajte na portalu Jutarnji.hr

VIŽINADA: Svako kućanstvo dobit će spremnike za odvajanje otpada

NOVIGRAD: Obilježena 76. obljetnica stradanja Irme Benčić