in

VIŽINADA: Zbog epidemije smanjene donacije udrugama civilnog društva

Sjedište općine/Foto Tanja Kocijančić

Situacija s epidemijom COVID-19 nametnula je okolnosti koje su primorale Općinu Vižinada da iznimno racionalno postupa s proračunskim novcem. Posljedica ove racionalizacije bila je i drugačija preraspodjela donacija organizacijama civilnog društva.

Uzimajući u obzir da se zbog nedavnih zabrana brojne aktivnosti organizacija civilnog društva nisu održale, ili su se održale smanjenim intenzitetom, općinska uprava donijela je nužnu mjeru smanjenja donacija udrugama.

-Za udruge će se izdvojiti ukupno 119.000 kuna, no ta brojka nije konačna. Isplate će ići u skladu s priljevom sredstava, a moguća su i dodatna smanjenja, ovisno o protuepidemijskim mjerama koje nas čekaju u budućnosti, priopćeno je iz općinske uprave.

„Držim da se prema trošenju javnog novca treba ponašati odgovorno i pažljivo, a osobito u ovakvim kriznim i neizvjesnim situacijama kada je vrlo teško nešto planirati. Upravo zahvaljujući tome kako smo do sada radili, uspjeli smo realizirati brojne projekte i aktivnosti kojima se pridonosi kvalitetnijem življenju na području općine Vižinada, te vjerujem da ćemo i ovo razdoblje koje nam slijedi uspješno prebroditi.”– rekao je Marko Ferenac, načelnik Općine Vižinada.

Valja naglasiti da je trajanje epidemiološke situacije, kao i njezin krajnji ishod na proračunska sredstva Općine Vižinada, i dalje neizvjestan i nepredvidiv.

Stoga će se kontinuirano pratiti prihodi, rashodi i racionalizacija poslovanja, posebice kada su u pitanju rashodi za redovan rad općinske uprave i svih korisnika te materijalni rashodi.

-Tijekom epidemije kojoj još nije nastupio kraj, imperativ za sve nas bilo je odgovorno ponašanje, a odgovornost na svim poljima treba zadržati i dalje. U to svakako spada i financijska politika, a sve sa ciljem da iz ove situacije izađemo sa što manjim posljedicama. Uz međusobnu podršku, racionalan pristup i razumijevanje proći ćemo uspješno i kroz nadolazeći neizvjesni period, poručio je načelnik.

FOTOGALERIJA: S promocije knjige porečkog vizionara pod čijim je vodstvom stvorena Plava laguna – “Anton Štifanić Nini – Prekinute vizije”

ZAGREB: OPG Milan Buršić iz Vodnjana i Istarski pršut Dujmović iz Tinjana nositelji oznake „Plavi ceker“