in

FOTOGALERIJA: S promocije knjige porečkog vizionara pod čijim je vodstvom stvorena Plava laguna – “Anton Štifanić Nini – Prekinute vizije”

Foto Vladimir Bugarin

Sljedeće predstavljanje knjige održat će se u Fuškulinu, rodnom mjestu Antona Štifanića, 24. lipnja, u 19.30 sati.

Danas, 19. lipnja, u porečkoj Istarskoj sabornici upriličeno je svečano predstavljanje knjige “Anton Štifanić Nini – Prekinute vizije”. Knjiga je prvi sustavni prikaz životnog puta istaknutog vizionara pod čijim je vodstvom stvorena Plava laguna. Njegov je rad ugrađen u temelje današnje turističke zbilje Poreštine i hrvatskog turizma uopće.

Skupu se prigodno obratio gradonačelnik Loris Peršurić, a o Antonu Štifaniću su govorili njegovi suradnici Ivan Kukurin i Miro Dodić, te autor ove biografije, rovinjski novinar Elio Velan.

Uz predstavnike gradskih vlasti, Gradskog vijeća, javnih ustanova i drugih organizacija na jednom su se mjestu okupili čelnici tri najveće hrvatske hotelijerske kuće sa suradnicima – predsjednik Uprave porečke Plave lagune Dragan Pujas i njegov prethodnih Neven Staver s ostalim članovima uprave, zatim predsjednici uprava porečke Valamar Riviere i rovinjske Maistre Željko Kukurin i Tomislav Popović, te mnoge druge istaknute javne ličnosti.

Štifanić je rođen 1922. u Fuškulinu i umro je nakon kratke i teške bolesti u travnju 1979.

Vesna i Boris, djeca Antona Štifanića

-On je bio vođa i vizionar razvoja turizma, jednom riječju izuzetno prirodno inteligentan po današnjim koncepcijama vrsni menadžer. Njegov stil rada bio je da okuplja suradnike i da oni svaki u svojoj sferi djelovanja razmišljaju o predloženoj ideji vizije novog proizvoda, odnosno usluge u turizmu, rekao je o Štifaniću Miro Dodić, dugogodišnji predsjednik Uprave Istarske kreditne banke Umag.

Na čelo Plave lagune Štifanić je došao 1957. godine, ali obavljao je i niz društveno-političkih funkcija u ono vrijeme.

Anton Štifanić s Titom u Poreču 1954.

U godini osnivanja Plava Laguna je zapošljavala svega 15 radnika, a 1973. u toj je tvrtci radilo 1207 radnika. Započela je radom sa 708 smještajnih kapaciteta da bi 1973. raspolagala sa 10.738 smještajnih jedinica. Štifanićevo radno iskustvo izuzetno je zanimljivo i s današnje perspektive bez obzira što je on gradio hotele i sve popratne zabavno-sportske objekte u vrijeme jugoslavenskog socijalizma.

Naslovnica knjige

Za doprinos razvoju Poreča i turizma Štifanić je odlikovan ordenima rada i zasluga za narod tadašnje Jugoslavije, a dobitnik je i porečke nagrade “30. april”. Njegovo ime nose šetnica i srednja turističko-ugostiteljska škola u Poreču te hrvatska godišnja nagrada za turističke djelatnike i ona za životno djelo u turizmu.

Među brojnom publikom bili su i Boris Štifanić i Vesna Štifanić Pajić, sin i kći Ninija Štifanića koji su pokrenuli cijeli ovaj projekt izdavanja knjige.

Govoreći o knjizi Velan je otkrio da je pred čitateljima plod višemjesečnog rada na dokumentima iz obiteljske arhive i prikupljanju svjedočanstava njegovih suradnika i suvremenika – članova kolektiva Plave Lagune, a sadržaj je obogaćen originalnim fotografijama i predgovorom s potpisom Ivana Kukurina.

-Ovo nije knjiga o povijesti porečkog turizma, već priča o čovjeku koji je snažno obilježio porečku poslijeratnu povijest. Nepobitna je činjenica da se povijest porečkog turizma ne može pisati bez Antona Ninija Štifanića. Podnaslov “Prekinute vizije” ima višeslojno značenje. S jedne strane nam govori da je izgradnja Plave lagune slijedila jasan program koji je sproveden čvrsto i dosljedno i da je ta vizija odredila većim djelom i razvoj cjelokupnog istarskog turizma. Plodovi te vizije su tu, dio su porečke i istarske zbilje, a od Ninijeve smrti prošla je 41 godina. S druge strane, podnaslov utvrđuje da je Štifanićev put politički prekinut u trenutku kada je Nini bio na vrhuncu radnog vijeka. Imao je 55 godina kada mu je politika uskratila podršku i natjerala da se povuče s kormila Plave lagune. Knjiga se ne obračunava s prošlim vremenima, ne procesuira ni režim ni ideologiju, već jednostavno utvrđuje, objasnio je Velan.

Štifanić s Antonom Restovićem, također pionirom porečkog turizma

Uz Velana i Borisa Štifanića u ovom je projektu sudjelovao Vladimir Bugarin, koji je bio zadužen za oblikovanje, dok je tisak povjeren zagrebačkoj Denoni. Naklada je 1.000 primjeraka. Nakladnik je tvrtka Boris&Co.

Bista u Plavoj laguni

FOTOGRAFIJE VLADIMIR BUGARIN

ISTARSKI STOŽER o zbrinjavanju oboljelih turista – Spremaju se objekti za karantenu i samoizolaciju, ali i nove mjere za zaštitu građana i gostiju

sjedište općina vižinada foto tanja kocijančić

VIŽINADA: Zbog epidemije smanjene donacije udrugama civilnog društva