in

Vlada izglasala nove kazne za prekršaje. Ogromne su! Tri su grupe kazni

Ministar Božinović - Foto MUP RH

Vlada je Saboru uputila Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, prema kojemu se kazne za najteže prekršaje, među kojima su isticanje simbola i pozdrava čiji sadržaj izražava ili potiče mržnju, kao i širenje lažnih vijesti, penju na od 700 do 4.000 eura. “Za pojedine vrste prekršaja povećavaju se novčane kazne kako bi bile prilagođene zahtjevima vremena i imale odvraćajući učinak, i to na način da se ujednačavaju s kaznama za slične prekršaje iz drugih zakona”, istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar Davor Božinović. 

Saboru upućen Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira

Saboru je upućen i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, prema kojemu se kazne za najteže prekršaje, među kojima su isticanje simbola i pozdrava čiji sadržaj izražava ili potiče mržnju, kao i širenje lažnih vijesti, penju na od 700 do 4.000 eura.

“Za pojedine vrste prekršaja povećavaju se novčane kazne kako bi bile prilagođene zahtjevima vremena i imale odvraćajući učinak, i to na način da se ujednačavaju s kaznama za slične prekršaje iz drugih zakona”, istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Zakon će se u Hrvatskom saboru naći po hitnom postupku, a prema prijedlogu iznosi kazni koje su se do sada kretale između 20 i 170 eura, sada se drastično podižu. 

Za grupu najtežih prekršaja, predlažu se kazne koje će iznositi od 700 pa sve do 4000 eura. Među njih, spadaju i prekršaji remećenja javnog reda i mira isticanjem ili nošenjem simbola, izvođenje, reproduciranje pjesama skladbi i tekstova, slika, crteža, drsko i nepristojno ponašanje u javnosti kojim se vrijeđa građane i narušava njihov mir, ali i izmišljanje i širenje lažnih vijesti, i među ostalim, neovlašteno pucanje iz vatrenog oružja. 

Za teške prekršaje, među kojima su tuča i svađa na javnom mjestu, lažno predstavljanje i neovlašteno nošenje znakova službene osobe, predviđene su kazne od 300 do 2000 eura. 

U iznosima od 200 do 1000 eura, kaznit će se počinitelji prekršaja vrijeđanja i omalovažavanja moralnih osjećaja građana, i, među ostalim, oni koji se na javnom mjestu odaju pijančevanju ili konzumaciji opojnih droga.

Novčane kazne za skitnju, prosjačenje, odavanje prostituciji ne mijenjaju se, istaknuo je Božinović te dodao je da će se time baviti posebna međuresorna skupina koja će raditi na temeljitoj reviziji postojećeg Zakona protiv javnog reda i mira.

Prihvaćena Bečka deklaracija o unaprjeđenju suradnje u suzbijanju antisemitizma

Vlada je prihvatila Bečku deklaraciju o unaprjeđenju suradnje u suzbijanju antisemitizma i poticanju prijavljivanja antisemitskih incidenata.

Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa i uprave Sanjin Rukavina istaknuo je da su nedavna nacionalna i regionalna izvješća te izvješća Europske unije ukazala na porast raširenosti antisemitskog govora mržnje i zločina iz mržnje, posebno na internetu.  

Kazao je da Bečka deklaracija naglašava potrebu za poboljšanjem bilježenja i prikupljanja podataka o zločinima iz mržnje, za poticanjem žrtava na prijavljivanje zločina iz mržnje te za uspostavom i jačanjem suradnje između tijela za provedbu zakona.

Deklaracijom se potvrđuje suglasnost država potpisnica oko standardizacije metodologije bilježenja antisemitskih incidenata, poticanja daljnjeg promicanja korištenja IHRA-ine neobvezujuće radne definicije antisemitizma, te se naglašava potreba razvijanja zajedničke metodologije za kvantificiranje i kvalifikaciju antisemitskih incidenata i njihova usporedba tijekom vremena i između država članica Europske unije.

Sajam AgroTerra Istra u Pazinu

Zbog sajma AgroTerra Istra u Pazinu: Obavijest o regulaciji prometa i parkiralištima

usluga poreč

Usluga Poreč objavila natječaj za posao – Traže više radnika