in

VLASNIK STAROG REMONTA TRAŽI ISELJENJE UDRUGA – Ljetni kamp DND-a Poreč ostaje do kraja, za plesače USB-a traže se i alternativna rješenja

Ljetni kamp DND-a u remontu je bespravno/Foto Tanja Kocijančić

Ljetni kamp Zabavna ljetna baza Društva Naša djeca Poreč, kako sada stvari stoje, odvijat će se po programu, odnosno ostaje u starom remontu do kraja kolovoza. Druga udruga koja koristi taj prostor – Urbana subkultuna baza koja u rujnu kreće sa svojim plesnim treninzima čekat će dovršetak pregovora s vlasnikom remonta – zagrebačkom tvrtkom Allegheny financials, da im dozvoli da ostanu još eventalno godinu dana.

No, kako je danas rekao gradonačelnik Loris Peršurić, za USB treba tražiti alternativna rješenja, odnosno razgovarat će se sa Sportskom zajednicom Grada Poreča da im se iznađu dodatni termini u sportskim dvoranama, budući da onu u Žbandaju već koriste. U USB-u trenira oko 250 djece.

USB i DND koriste privatni prostor remonta uz usmeni dogovor od 2006., a ugovornim odnosom od 2009. bez naknade. Vlasnik je ugovor raskinuo krajem svibnja, te su trenutno obje udruge u remontu zapravo bespravno. S vlasnikom se stalno razgovara, a zagrebačka firma je voljna još neko vrijeme dozvoliti im da koriste tamošnje prostore. No uz ograničenja, budući da su u objekti u derutnom stanju. Prema tome – nesigurni za djecu.

DND u remontu već 8 godina organizira ljetni kamp u kojem tijekom ljeta sudjeluje oko 300 djece. Zaključak je da se za ovaj ljetni kamp, ali i za onaj gradski koji se odvija na Gradskom kupalištu, također treba pronaći, dugoročno gledano, drugo rješenje, jer svake godine ima sve više djece koju roditelji žele upisati.

Radni sastanak sazvao je gradonačelnik Loris Peršurić, a na njemu su uz gradske pročelnike bili i predstavnici DND-a, odnosno predsjednica Sonja Kotur Lovreković i tajnica Gabrijela Močibob, te USB-a na čelu s predsjednicom Ivanom Domazet. S njom su bili Elisabeth Wertheim i Valentin Gašparini, a pozvani su i novinari.

Naime, te udruge su Gradu Poreču izrazile bojazan da više neće moći koristiti navedene prostore, te traže pomoć. S obzirom da su na tu temu neslužbeno počele kružiti različite informacije (žalbe i prijetnje roditelja, netočne informacije), gradonačelnik je odlučio sazvati radni sastanak.

Na tom se sastanku govorilo i o mogućnosti ulaganja 300 tisuća kuna iz gradskog proračuna u sanaciju pojedinih prostora u remontu, no gradonačelnik je naveo da je ulaganje javnog novca u privatno vlasništvo vrlo upitno. Uostalom, ne zna se hoće li vlasnik prodati remont, pa bi udruge morale ionako iseliti.

Gradonačelnik je spominjao i mogućnost zamjene nekretnina, jer Allegheny financials ima na području Poreča uz remont i stare radionice nekadašnjeg autobusera Slavnika, još i nekadašnji Servo Mihalj u Malom Maju i drugo. Naime, Grad Poreč i ta zagrebačka tvrtka su suvlasnici nekretnina na pojedinim lokacijama. No, Peršurić je kazao da je pitanje kakva bi bila cijena u zamjeni, jer je Pešekera jako vrijedna nekretnina.

-Grad nije odustao od zamjene nekretnina, zbog toga smo desetak puta bili u Zagrebu. No, ako ta zamjena nije ekonomski oravdana za gradski proračun, do nje neće doći, rekao je među ostalim Peršurić. Naglasio je da se prostorni plan za Pšekeru neće donijeti još barem dvije godine, te da zbog toga ta zagrebačka tvrtka na prostoru starog remonta trenutno ništa ne smije graditi.

BORBA SA SMEĆEM: PERŠURIĆ: „Poreč će opet biti čist i uredan“ -LAKOVIĆ: „Uskoro nadzorne kamere na najkritičnijim lokacijama“

VRSAR: Klara Bardač zapažena na europskom stolnoteniskom prvenstvu