in

VRSAR: Ekološke hulje na djelu – Hrpa otpada odbačena na cesti Marasi-Begi

-Ne mogu se sve općine i gradovi pohvaliti da su građanima omogućili adekvatno, zakonom propisano, odlaganje 49 frakcija otpada nastalog u kućanstvu, i to besplatno. Općina Vrsar, uz pomoć EU fondova izgradila je i u funkciju stavila reciklažno dvorište u Gradini, na adresi Gradina 12c. Reciklažno dvorište započelo je s radom 2. studenog 2020., otvoreno je 6 dana u tjednu (osim nedjelje) i pristupačno svima direktno s lokalne ceste Gradina-Marasi, poručuju iz Općine Vrsar zbog otkrića novog otpada odbačenog u prirodu.

Najgore od svega jest što se ovaj odbačeni otpad, koji zagađuje tlo, snimljen uz cestu Marasi-Begi u blizini autobusnog stajališta, nalazi na svega 600 metara od reciklažnog dvorišta u Gradini! Ondje se otpad može predati besplatno!

S dolaskom proljeća sve više šetača i biciklista svoje slobodno vrijeme provodi u prirodi i onda općinsku upravu zaguše snimkama i fotografijama prizora poput ovih u prilogu. Osim što nagrđuje okoliš, tako odbačen otpad zagađuje tlo, te posredno utječe na zdravlje ljudi.

-Ove nam je slike poslao biciklist rekreativac. Ne znamo tko je ova ekološka šporkulja, znamo samo da je otpad odbacio u prirodu, nedaleko novog reciklažnog dvorišta. Prema Zakonu o održivom gospodarenju otpadom kazna fizičkoj osobi za takvo postupanje s otpadom iznosi od 3.000 do 10.000 kuna, dok se za pravne osobe ona kreće do 700.000 kuna, poručuju iz općinske uprave.

U slučaju da se ne pronađe počinitelj, komunalni redar dužan je vlasniku zemljišta rješenjem narediti uklanjanje otpada iz prirode o svom trošku, te njegovo propisno odlaganje.

-Molimo građane da koriste usluge reciklažnog dvorišta i odlože svoj otpad na propisani način, te ih pozivamo na suradnju kako bi se pronašli i sankcionirali zagađivači okoliša. Komunalno redarstvo svaki će prijavljeni slučaj otpada odbačenog u šumi, na livadi, uz staze i puteve pomno istražiti, sankcionirati i u konačnici prijaviti inspekciji zaštite okoliša, zaključuju iz Općine Vrsar.

Benzin je u Hrvatskoj skuplji od 10 kuna. Pogledajte cijene u Austriji i Sloveniji

U porečkom kinu “Mauritanac: Dnevnik iz Guatanama” i “Priče iz skrivenog grada: Drvo želja”