in

VRSAR: Godišnji seminar instruktora i voditelja ronjenja Istarskog ronilačkog saveza

Foto Ronilački savez Istarske županije

Oko 40 instruktora i voditelja ronjenja Ronilačkog saveza Istarske županije sudjelovalo je u Vrsaru u prostorijama Ronilačkog kluba „Ugor” – Vrsar na godišnjem seminaru. Obrađene su teme iz područja podmorske arheologije, zagađenja mora, podvodne fotografije, organizacije rada u klubovima i aktivnostima RSIŽ

Foto Ronilački savez Istarske županije
Foto Ronilački savez Istarske županije

Podmorska arheologija 

Dr. sc. Ida Koncani Uhač iz Arheološkog muzeja Istre u Puli održala je predavanje pod nazivom “Suradnja ronioca u podmorskoj arheologiji. Ključ uspješne zaštite kulturnih dobara”. Istaknula je rezultate istraživanja s nekoliko podmorskih nalazišta u Istri koji se ističu svojom jedinstvenošću, a koji su upravo bili prijavljeni od strane ronioca iz ronilačkih udruga saveza. Prikazala je uspješnu suradnju s roniocima udruga RSIŽ-e na pretraživanjima i istraživanjima u istarskom podmorju. Također je apelirala da ronioci i dalje prijavljuju nalazišta te da arheološke predmete savjesno predaju u muzej ili druge nadležne institucije kamo pripadaju.

Zagađenje mora

Dr. sc. Mirta Smodlaka Tanković iz Centra za istraživanje mora, Instituta Ruđer Bošković iz Rovinja upoznala je prisutne s obrađenim podacima iz provedenih akcija čišćenja podmorja. Akcije su provedene u sklopu kampanje „Čisto Jadransko more za buduće generacije” koje organizira IRENA – Istarska Regionalna Energetska Agencija, u suradnji s istarskim ronilačkim klubovima i CIM – Rovinj, u okviru projekta Interreg IT-HR – MARLESS.

Jedan od ciljeva projekta je da se rezultati obrade podataka o vrstama i količinama otpada, kojeg ronioci vade iz mora, upotrijebe za donošenje lokalnih mjera smanjenja otpada u moru. Također je dogovorena suradnja ronioca i znanstvenika kako bi se i u budućnosti prikupljali podaci vezani za morski otpad prikupljen prilikom ronilačkih eko-akcija.

Podvodna fotografija

Foto Ronilački savez Istarske županije
Foto Ronilački savez Istarske županije

Dr. Vlado Bjelajac, licencirani liječnik baromedicine, a ujedno i veliki zaljubljenik u ronjenje i podvodnu fotografiju, prezentirao je video projekcijom radove sa svoje nedavne samostalne izložbe u Photo Art Gallery „Batana” naslovljene „Lebdenja / Potrage / Susreti”.

Osim projekcije fotografija popraćenih komentarima autora, prikazani su i kratki video zapisi s autorovih ronjenja na zanimljivim svjetskim ronilačkim destinacijama, ali i iz domaćeg podmorja.

Organizacije rada u klubovima

Davide Brattoni, Instruktor ronjenja te ujedno i Predsjednik ronilačke udruge KPA / CAS „Rovinj” svojim je predavanjem ukazao na bitne činjenice za uspješno vođenje udruge. Kako da udruga postigne svoje zadane ciljeve, na zadovoljstvo cijele lokalne zajednice i pogotovo na zadovoljstvo samih članova udruge bez kojih udruga ne bi mogla funkcionirati.

Aktivnosti ronilačkog saveza (RSIŽ).

Lucio Lorencin, Instruktor ronjenja i član Uspravnog odbora RSIŽ-e, predstavio je Kalendar aktivnosti saveza za 2023 godinu. U prezentaciji je izložen i kratak prikaz RSIŽ-e od osnivanja do danas. Tako se moglo saznati da je Savez 1998. godine osnovalo 10 ronilačkih istarskih udruga. Danas je u Savezu učlanjeno 16 udruga.

Prva organizirana manifestacija bila je Županijsko prvenstvo u podvodnoj orijentaciji koje je održano u Puli 1998. godine i 1. komemorativni uron na potonuli brod „Baron Gautsch” koji je održan te 1999. godine.

Prvi Kalendar aktivnosti napravljen je 2001. godine sa 6 ronilačkih natjecanja, 8 vježbi zaštite i spašavanja na moru, 6 EKO akcija čišćenja podmorja i 2 seminara za instruktore i voditelje ronjenja. Ukupno su bile organizirane 22 aktivnosti.

Kalendar za narednu 2023. predviđa: 3 natjecanja, 23 vježbe, 13 EKOu akcija, 2 seminara. Ukupno je predviđena 41 aktivnost.

Izvor – Tekst i foto RSIŽ

sos šape udruga za nezbrinute životinje poreč

POREČ: SOS Šape za sv. Maura skupljat će donacije za nezbrinute životinje

Foto MUP

Dani tehničke ispravnosti vozila – Besplatno pregledajte svoj auto!