in

VRSAR: Otvorenjem izložbe fotografija i predstavljanjem sudionika počela KIPARSKA ŠKOLA MONTRAKER

Foto Tanja Kocijančić

U ponedjeljak, 2. rujna, s radom je službeno počela 29. međunarodna studentska kiparska škola Montraker. Svečano otvaranje održano je sinoć u budućem multimedijalnom centru u Vrsaru gdje su predstavljeni ovogodišnji sudionici Škole a ujedno je inaugurirana i izložba fotografija s prošlogodišnjeg Fotonatječaja Montraker.

Pozdravne govore uputili su ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Poreč Snježana Radetić, zajedno sa svojim kolegom, voditelj projekta kiparske škole Andijem Bančićem. Koliko je to važno za Vrsar istaknuo je zamjenik načelnika Franko Štifanić, dodavši da je u mnogim javnim prostorima u gotovo 30 godina postavljeno oko 130 skulptura.

Ove će godine u radu škole sudjeluju sljedeće akademije:

Akademija likovnih umjetnosti Zagreb
mentor: Peruško Bogdanić (Umjetnički direktor Montrakera)
studentica: Lucija Jelić

Akademija primijenjenih umjetnosti Rijeka
mentor: Želimir Hladnik
studentica: Erika Močibob

Umjetnička akademija Split
mentor: Nikola Džaja
student: Josip Blažević

Likovna akademija Ljubljana
mentor: Metod Frlic
studentica: Nadja Andželović

Umjetnički ravnatelj škole je akademski kipar Peruško Bogdanić. Studentima će u obradi kamena pomagati tehnički suradnik i akademski kipar Petar Dolić te kamenoklesari Deni Krizmanić i Mauricio Matukina. O radovima studenata pisat će stručna suradnica Vilma Bartolić, povjesničarka umjetnosti.

I ove godine će se održati fotonatječaj na koji se mogu javiti svi zainteresirani fotografi. Podijelit će se i tri nagrade – prva nagrada iznosi 3.000 kn, druga 2.000 kn i treća 1.000 kn. Detaljnije o natječaju može se potražiti na stranicama Učilišta www.poup.hr.

Posjetitelji mogu pratiti rad sudionika sve do 14. rujna od ponedjeljka do subote 8 – 12 i 16 – 19 sati. Izložba fotografija bit će otvorena do 12. rujna od 17 do 20 sati.

Suorganizatori škole su Pučko otvoreno učilište Poreč, Općina Vrsar, TZ Općine Vrsar, Akademija primijenjenih umjetnosti Rijeka, Akademija likovnih umjetnosti Zagreb, Umjetnička akademija Split i Akademija za likovnu umjetnost Ljubljana.

Od samih početaka u organizaciji Škole pomažu i lokalne tvrtke – Maistra se brine za smještaj i prehranu sudionika, dok Kamen Pazin donira blokove kamena koje studenti obrađuju.

Gotove skulpture postavljaju se u javni prostor, a za njihovo je postavljanje zaduženo komunalno poduzeće Montraker iz Vrsara. 

Međunarodna studentska kiparska škola potpomognuta je i sredstvima Ministarstva kulture RH.

Međunarodna studentska kiparska škola Montraker nastala je iz ideje Josipa Diminića i Drage Orlića. Oni su tražili način kako obogatiti kulturnu ponudu Vrsara te su tako iskoristili postojeći, a napušteni kamenolom iz kojega se, između ostalog, vadilo kamenje i za izgradnju Venecije.

vatrogasci pula

Policija nastavlja utvrđivati uzroke požara na odlagalištu Metis u suradnji s Centrom „Ivan Vučetić“

SUKOB ZBOG PRIJEVOZA: Taksist prijetio smrću trojici konkurenata