in

VRSAR UVODI REDA – Nema više plastičnih stolica, šarenih tendi, ni neonskih reklama

U povijesnu jezgru stižei unificirana urbana oprema/Foto TZ Vrsar

Općina Vrsar donijela je novi pravilnik o uvjetima sufinanciranja i postavljanja urbane opreme, prema kojoj se dosadašnja oprema mora zamijeniti, odnosno ukloniti najkasnije do 30. svibnja.

Kako je objavila općinska uprava, to se odnosi na sve korisnike poslovnih prostora i javnih površina u starogradskoj jezgri, omeđenoj ulicama Dalmatinska i Rade Končana, te Obalom maršala Tita.

Na što se to konkretno odnosi?

Dakle, vlasnici prostora moraju tende i suncobrane unificirati u boji, obliku i materijalu. Materijal mora biti isključivo akrilno platno i monokroman. Boja tende i suncobrana može biti samo prljavo bijela ili bež, jednobojna bez uzoraka.

Potom, suncobrani i/ili tende postavljaju se samo unutar korištene javne površine, te se pri tome ne smije zadirati u gabarite susjednog, drugog prostora ili prostora druge namjene.

Također, do 30. svibnja moraju se ukloniti plastične i neonske reklame te nazivi poslovnih prostora. Reklame i nazivi poslovnih prostora mogu biti samo od prirodnih materijala ili imitacije prirodnih materijala (drvo, metal, kamen i slično).

Terase moraju biti opremljene stolovima i stolicama od prirodnih materijala ili imitacije prirodnih materijala.

Posude s ukrasnim biljem na javnim površinama moraju biti od prirodnog materijala, odnosno vjerne imitacije prirodnog materijala (kamen, terakota i slično).

Općina će svojim sugrađanima nabavku nove opreme sufinancirati. Prihvatljivi troškovi obuhvaćaju izdatke za zamjenu platna na tendama i/ili suncobranima, te troškove zamjene reklama i naziva poslovnih prostora.

Sufinancirat će se do 50 posto stvarnih troškova, tj. do maksimalnog iznosa od 25.000 kuna.

Korisnici mogu podnijeti zahtjev za sufinanciranjem Općini, te uz njega priložiti i račun kao dokaz.

Zahtjevi će se zaprimati do iskorištenja raspoloživih sredstava.

Svi potrebni obrasci i informacije mogu se pronaći na web stranicama općine, gdje je priložena i karta starogradske jezgre na kojoj je razvidno na koje se sve ulice odnosi ova obveza izmjene urbane opreme.

TOPLA ZIMA I PESTICIDI: Veliki pomor pčela u Hrvatskoj

Lijepi, mladi i puni planova: MATURANTI SREDNJE ŠKOLE MATE BALOTE POREČ