in

VRSAR: Vijećnici obišli investicije “teške” skoro 95 milijuna kuna – dvoranu i pročistač otpadnih voda

Dvorana će biti gotova prije roka - Foto Tanja Kocijančić

U Vrsaru u tijeku investicije „teške“ gotovo 95 milijuna kuna

Tekst&Foto Tanja KOCIJANČIĆ

U Vrsaru se već mjesecima intenzivno radi na gradilištu buduće sportske dvorane, općinskom kapitalnom projektu vrijednom 42,5 milijuna kuna. Od tog iznosa 20 milijuna su kreditna sredstva, s 10 milijuna je općina dokapitalizirala komunalno poduzeće Montraker, a ostalo su vlastita sredstva Montrakera koji je nositelj ove investiciji i ubuduće gospodariti ovom sportskom dvoranom. No, na Petalonu je u tijeku izgradnja još jedne velike investicije – gradnja pročistača otpadnih voda u sklopu EU projekta Poreč, vrijednog oko 50 milijuna kuna.

Budući da se radi o velebnim investicijama načelnik Ivan Gerometta pozvao je u obilazak danas sve vijećnike da se uvjere kako radovi teku na oba gradilišta. Osim njega i predsjednice i člana Uprave Montrakera, Nataše Radin Trifunović i Armida Geromette, općinsku delegaciju na gradilištu dvorane dočekali su voditeljica gradilišta i voditelj projekta, Martina Jazbec i Ćaslav Dunović.

Istaknuli su da je dvorana na 70 posto izgradnje, te da ulaze u završnu fazu. U tijeku su pripreme za postavljanje glazure, više-manje keramički radovi su odrađeni, objekt je spojen na kanalizaciju i sada predstoje završni radovi, kao što su montaža drvenih obloga i sportskog poda, sređivanje fasade i vanjsko uređenje okoliša. Sav je krov pokriven, a fasadu treba zatvoriti na još jednoj četvrtini.

-Radovi se usprkos koroni odvijaju stalno, bez zastoja. Očekujemo tehnički pregled objekta u siječnju, odnosno dvorana bi mogla biti gotova pet mjeseci prije dogovorenog roka, naglasio je Dunović.

Svakako je važno da će biti u funkciji prije iduće turističke sezone, što će dati lokalnim vlastima i turističkom sektoru puno mogućnosti. Dvoranu je projektirao Arhitektonski ured “Grgurević i partneri” d.o.o. iz Zagreba, a radove izvodi građevinska firma “Radnik” iz Križevaca. Dvorana će imati i fitness, ljekarnu, ambulantu te kafić, te će značajno podići društveni standard stanovnika.

Pročistač u funkciji sredinom 2021.

Nakon dvorane općinska delegacija krenula je dalje, u obližnje kamp Porto Sole i naselje Petalon, gdje se gradi jedna od važnijih investicija u zadnjih nekoliko godina. Kroz objekte u sklopu uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Vrsar općinske vijećnike vodio je Zoran Ardalić, rukovoditelj sektora razvoja i investicija u porečkoj komunalnoj tvrtki Odvodnja koja je nositelj ove investicije.

Nakon razgledavanja evo što smo sve od njega doznali.

Odvodnja u sklopu operativnog programa Europskih fondova „Konkurentnost i kohezija“ provodi EU projekt – sustav odvodnje s uređajima za pročišćavanje otpadnih voda Grada Poreča. Navedeni projekt obuhvaća izgradnju četiri uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i postrojenja za solarno sušenje i kompostiranje mulja  koji se nalaze na području Poreča, Tara, Funtane i ovaj u Vrsaru. Sve to ima ukupnu vrijednost od 291 milijuna kuna bez PDV-a, od čega se 74 % sufinancira od strane Europskih fondova, dok preostali dio financira Ministarstvo poljoprivrede u udjelu 8,66%, Hrvatske vode 8,66% i jedinice lokalne samouprave Poreč, Tar – Vabriga, Funtana i Vrsar, zajedno 8,66%.

Za izvođenje radova je 3. prosinca 2018. godine izdana građevinska dozvola, te su radovi započeli 7. siječnja 2019. godine. Dosad su dovršeni radovi na upravnoj zgradi, predtretmanu i bazenima biološke obrade. U narednom periodu se očekuje dovršetak radova na izgradnji zgrade ultrafiltracije i spremnika pročišćene vode. Sukladno vremenskom planu izvođača radova dovršetak radova i puštanje uređaja u probni rad predviđeno je sredinom 2021. godine.

Budući uređaj na Petalonu za pročišćavanje otpadnih voda koristit će najsuvremeniju tehnologiju membranskog bioreaktora, s kapacitetom prihvata i obrade otpadne vode za 22.500 ekvivalent stanovnika – dakle, pokrit će sve potrebe domicilnog stanovništva i turista u sezoni. Uređaj se gradi na parceli površine 8.700 kvadratnih metara, na kojoj će biti izgrađena zgrada predtretmana otpadne vode, zgrada za membransku ultrafiltraciju, upravna zgrada, bazeni za biološku obradu otpadne vode, spremnik pročišćene vode, garaža za specijalna vozila, te parkirna mjesta za kamione i osobna vozila.

Pročišćena voda moći će se koristiti za zalijevanje javnih i zelenih površina, sportskih terena i slično, a omogućit će se spajanje i vatrogascima koji će je moći koristiti za gašenje požara.

Govoreći o svim uređajima na Poreštini, rekao je da je realizacijom prethodnih faza projekta dosad omogućeno priključenje 28 naselja na kanalizacijski sustav, čime se broj priključenih kućanstva povećao sa 63 na 90 posto, odnosno za 6.300 novih korisnika. Ukupno je izgrađeno 84 kilometara kanalizacijske mreže, od čega 2,7 kilometara modernim metodama sanacije bez kopanja i mikrotuneliranja. Također, izgrađene su 32 nove crpne stanice i rekonstruirano 50 postojećih, koje su povezane u novi centralni nadzorno-upravljački sustav.

U sklopu projekta je isporučena kompletna oprema za održavanje novog sustava u vrijednosti od 8 milijuna kuna, kao što su kombinirana vozila za održavanje sustava odvodnje, specijalno vozilo za pražnjenje sabirnih jama, dva specijalna vozila za prijevoz i pražnjenje preša i kontejnera, kombi vozilo za CCTv inspekciju, te hardver i softver za uspostavu GIS sustava.

Pročistač se gradi na Petalonu

Slovenski kampisti odabrali – Funtana i Vrsar imaju najbolje kampove u Hrvatskoj

FUNTANA: Obilježen blagdan Svih svetih