in

Za bolju pristupačnost UNESCO-ove baštine – IZ EU projekta USEFALL stižu rampe za teško pokretne osobe i brošure na Brailleovom pismu

Foto Istra-culture.com

Grad Poreč je danas u Obrtničkom domu organizirao završnu konferenciju projekta „USEFALL – UNESCO Site Experience For All“.

Projekt se provodi od 1. siječnja prošle godine u sklopu Programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija-Hrvatska 2014.-2020. Cilj USEFALL-a jest osigurati povećanu dostupnost povezane kulturne baštine (primarno UNESCO-ovih lokaliteta) kako bi kroz inkluzivni turizam postala poluga održivo i ujednačenog teritorijalnog razvoja.

U sklopu projekta predviđeno je postavljanje rampe za teško pokretne osobe, prilagodba i uređenje porečkog lungomarea, kao i izrada promotivnog materijala na Brailleovom pismu, potom info paneli, treninzi i radionice za turističke djelatnike, te izrada aplikacija i filma za promicanje pristupačnosti UNESCO-ovih destinacija, uključujući i Poreč, istaknuto je na skupu.

Iz Europskog fonda za regionalni razvoj dodijeljeno je nešto više od 969 tisuća eura za provedbu projekta, što s 15 posto vlastitog učešća partnera čini ukupan proračun od oko 1,14 milijuna eura.

Grad Poreč u ovom projektu sudjeluje s Gradom Ravennom, Fondacijom Aquileia, Venecijanskim povijesnim klasterom i Gradom Splitom.

-Naša je sreća što imamo Eufrazijevu baziliku koja je od 1997. godine na popisu UNESCO-ove zaštićene svjetske kulturne baštine. U ovom projektu radi se o poboljšanju pristupačnosti takvim spomenicima, čime ćemo povećati kvalitetu života u porečkom starom gradu za osobe s invaliditetom. Za sve navedeno što će se napraviti dovršili smo pripremne radnje, uskoro će jedan dio početi, a sve planiramo dovršiti krajem rujna, istaknuo je dogradonačelnik Elio Štifanić koji je otvorio skup.

Današnja konferencija bila je namijenjena predstavnicima državne uprave, jedinica lokalne i područne samouprave, javnih poduzeća, organizacija civilnog društva, ustanova u kulturi te ostalih zainteresiranih s ciljem informiranja sudionika o rezultatima ovog projekta usmjerenog na poboljšanje pristupačnosti svjetske baštine UNESCO-a u Hrvatskoj i Italiji.

VRSAR: 7. lipnja ribarska fešta – na rivi kuha David Skoko

VRSAR traži kandidate za prometnu jedinicu mladeži