in

Za vikend MUP najavio akciju kontrole alkoholiziranosti vozača

Foto: PixaBay.com

Policijski službenici će sutra  provesti prometnu akciju u cilju poboljšanja sigurnosti cestovnog prometa

Foto: Ilustracija

Rovinjska policija nastavlja s aktivnostima kojima je cilj podići prometnu kulturu i osvijestiti vozače na opasnosti u prometu pa će tako u noći sa  subote na nedjelju od 22  do 4 sati, policijski službenici provesti kontrolu alkoholiziranosti vozača.

Svrha akcije nije isključivo kažnjavanje vožnje pod utjecajem alkohola i/ili droga, već i privlačenje pozornosti javnosti na tu temu. Kombinacija konzumiranja alkohola i/ili droga, a potom upravljanje vozilom jedan je od glavnih čimbenika koji utječe na sigurnost u prometu te mogu izazvati teške i trajne negativne posljedice.

U prva tri mjeseca 2023. godine na području Policijske postaje Rovinj-Rovigno evidentirane su tri prometne nesreće u kojima su sudjelovali vozači pod utjecajem alkohola dok je u istom razdoblju prošle godine evidentirana jedna prometna nesreća. Utvrđeno su 34 prekršaja upravljanja pod utjecajem alkohola što je isto kao u istom periodu prošle godine te dva prekršaja odbijanja testa na alkohol ili droge dok su prošle godine evidentirana tri takva prekršaja.

Ovim putem apeliramo na vozače, kao i na sve ostale sudionike u prometu da poštuju prometne propise i svojim ponašanjem doprinesu boljoj sigurnosti cestovnog prometa. Upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola i droga težak je prekršaj, a novčane kazne rastu ovisno o izmjerenoj količini alkohola u krvi pa su kazne u rasponu od 90 sve do 2.650 eura, a za razinu alkohola iznad 1.5 promila propisana je i kazna zatvora u trajanju do 60 dana.
Savjeti vozačima koji su konzumirali alkohol:

  • ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite – koristiti će vam, a nećete nikoga dovesti u životnu opasnost,
  • koristite javni prijevoz,
  • koristite usluge taxi prijevoza, jer će to biti daleko sigurnije, a i jeftinije,
  • ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag,
  • zamolite nekoga trijeznog da vas odveze,
  • vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu,
  • u noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije,
  • ne zaboravite da za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola niti jedan razlog nije opravdan.

Pripazite i na posljedice ‘alkoholne’ večeri, jer mamurluk je podjednako opasan za vozača kao i alkohol. Znanstvenici su dokazali da svi simptomi mamurluka, glavobolja, mučnina, izraženi podražaji negativno utječu na vožnju. Prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može desiti u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život. Stoga usvojite ove korisne savjete, kako bi nadolazeće blagdane uistinu proveli u miru i bez neželjenih posljedica koje sa sobom nosi neodgovorno ponašanje u prometu.

Izvor PU istarska

foto policija

Gorio još jedan automobil. Sumnja se na podmetanje požara

Galatea

VRSAR: Uspješan turnir u ritmičkoj gimnastici okupio 500 gimnastičarki iz 16 država. Zapaženi rezultati Galateica