in

Za vikend u Istri kontrola alkoholiziranosti vozača. Provjeravat će se i jesu li konzumirali droge

Foto Policijska uprava istarska - Ilustracija

Rovinjska će policija u noći sa 19. na 20. kolovoza provesti prometnu akciju

Policijska postaja Rovinj nastavlja s aktivnostima kojima je cilj podići prometnu kulturu i osvijestiti vozače na opasnosti u prometu pa će tako u noći sa  subote na nedjelju od 22.00 do 05.00 sati, policijski službenici na području Rovinja provesti kontrolu alkoholiziranosti vozača te kontrolu vozača na opojne droge.

U prvih sedam mjeseci 2023. godine evidentirano je 17 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači pod utjecajem alkohola, što je u odnosu na 2022. godinu povećanje za 13%, kada je zabilježeno 15 prometnih nesreća u kojima su sudionici – počinitelji bili pod utjecajem alkohola. U istom periodu utvrđeno je 78 prekršaja upravljanja pod utjecajem alkohola i pet prekršaja odbijanja testa na alkohol/droge.

Ovim putem apeliramo na vozače, kao i na sve ostale sudionike u prometu da poštuju prometne propise i svojim ponašanjem doprinesu boljoj sigurnosti cestovnog prometa. Upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola i droga težak je prekršaj, a novčane kazne rastu ovisno o izmjerenoj količini alkohola u krvi pa su kazne u rasponu od 90 sve do 2.650 eura, a za razinu alkohola iznad 1.5 promila propisana je i kazna zatvora u trajanju do 60 dana.

Savjeti vozačima koji su konzumirali alkohol:

  • ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite – koristiti će vam, a nećete nikoga dovesti u životnu opasnost,
  • koristite javni prijevoz,
  • koristite usluge taxi prijevoza, jer će to biti daleko sigurnije, a i jeftinije,
  • ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag,
  • zamolite nekoga trijeznog da vas odveze,
  • vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu,
  • u noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije,
  • ne zaboravite da za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola niti jedan razlog nije opravdan. 

Pripazite i na posljedice ‘alkoholne’ večeri, jer mamurluk je podjednako opasan za vozača kao i alkohol. Znanstvenici su dokazali da svi simptomi mamurluka, glavobolja, mučnina, izraženi podražaji negativno utječu na vožnju. Prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može desiti u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život. Stoga usvojite ove korisne savjete, kako bi nadolazeće blagdane uistinu proveli u miru i bez neželjenih posljedica koje sa sobom nosi neodgovorno ponašanje u prometu, objavila je istarska policija 18. kolovoza 2023.

Foto Policijska uprava istarska

U stanu u Umagu uzgajao marihuanu. Zanimljivo je gdje je biljke skrivao

Foto Tanja Kocijančić

LJETO U ISTRI: Večeras, 18.8., Fešta od angurije u Rošinima, u subotu 1. susret klapa u Taru