in

Zadnja Županijska skupština u ovom sazivu: O koroni, investicijama i EU projektima

Održana posljednja radna sjednica Skupštine u ovome sazivu​

35., ujedno i posljednja radna sjednica Skupštine Istarske županije u ovome sazivu, održana je danas u Hotelu park Plaza Histria, u Puli, s dnevnim redom od 17 točaka, a kojom je predsjedavao predsjednik Skupštine Valter Drandić. Na samome početku načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac i ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije dr. Aleksandar Stojanović, podnijeli su kratko izvješće o aktualnoj situaciji s pandemijom COVID-19. U protekla dva tjedna, naglasili su, povećana je koncentracija rizika na području Istarske županije, broj novozaraženih te osoba u samoizolaciji, međutim stanje nije alarmantno i što je najvažnije, bolnički sustav nije opterećen.

Unatoč povećanoj incidenciji, epidemiološka situacija u našoj županiji je najbolja u Hrvatskoj. Trenutno nema osoba na respiratoru, a ni težih kliničkih slika. Najveći broj novozaraženih spada u mlađu te radno aktivnu populaciju. Do sada je na području Istarske županije, cijepljeno oko 14 i pol tisuća osoba, od kojih je njih 3.800 primilo i drugu dozu. Ovaj tjedan očekuje se novih 3.040 doza cjepiva, a cijepiti se može na 9 punktova diljem Istre.​

Obnašatelj dužnosti župana Fabrizio Radin podnio je izvješće o radu župana za 2020. godinu, koje je Skupština jednoglasno prihvatila. Bila je to prilika da župan podsjeti na preuzimanje poslova nekadašnjeg Ureda državne uprave, započete i realizirane projekte, koji su pandemiji unatoč tekli planiranom dinamikom. Kako je rekao, pružena je pomoć malim poduzetnicima i obrtnicima, kao i poljoprivrednicima kojima je omogućen moratorij na kredite iz Fonda za razvoj poljoprivrede i agroturizma Istre.

– Sve investicije sufinancirane iz EU fondova, državnog proračuna, iz kreditnih sredstava ili županijskih namjenskih prihoda su nastavljeni, pa smo tako završili dogradnju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo IŽ, kao i dogradnju Doma za starije D. Pergolis u Rovinju, nastavili s projektom gradnje i opremanja OB Pula, koja od lipnja 2020. godine djeluje na jednoj lokaciji. Uspješno napreduje i izgradnja Medicinske škole u Puli, a započela je i rekonstrukcija Talijanske srednje škole Leonardo da Vinci Buje. U Bujama je prošle godine dovršena i energetska obnova osnovne škole, a značajna sredstva uložena su i u Društveni centar u Puli, poznatiji kao Žuta škola, istaknuo je župan Radin i nastavio:

– Intenzivno se radilo i na projektu izgradnje Sustava javnog navodnjavanja Červar Porat-Bašarinka, a brojna su bila ulaganja i u cestovnu infrastrukturu i lučke uprave. JU Regionalni koordinator Istarske županije pomogla je u pripremi 21 projekta, ukupne vrijednosti u iznosu od 94 milijuna kuna za 25 javno-pravnih tijela s područja županije. Nadalje, pokrenuti su i dovršeni radovi na Kaštijunu, povećan je kapacitet postrojenja na 95-100 tisuća tona otpada godišnje izgradnjom dva dodatna boksa za sušenje otpada, instalirani su dodatni filteri, pojačana je ventilacija, pokrivena vanjska ploha i ugrađen je sustav za otplinjavanje, čime je bitno poboljšana funkcionalnost postrojenja, kao i cjelokupni proces gospodarenja otpadom. Time su eliminirani glavni unutarnji uzročnici pojave neugodnih mirisa, što ne znači da se isti, makar u smanjenom intenzitetu i trajanju neće pojaviti i ovoga ljeta. Siguran sam da ćemo uz bolju primarnu selekciju, veću suradnju komunalnih poduzeća, te uz pomoć resornog Ministarstva i naročito Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost imati sve manje i manje organskog otpada koji će dolaziti na Kaštijun.

Sve navedeno u izvješću, poručio je Radin, postignuto je zajedničkim radom te se zahvalio svim svojim suradnicima, Skupštini, ali i Stožeru civilne zaštite Istarske županije. Na samome kraju sjednice zahvale je uputio i predsjednik Skupštine. Drandić se zahvalio županu na dosljednom i požrtvovanom radu, te svim županijskim vijećnicama i vijećnicima.

– Dobra suradnja i kvalitetan rad Skupštine Istarske županije u proteklih četiri godina, bez obzira na razilaženja u mišljenju, primjer su dobrog i kvalitetnog rada predstavničkog tijela, zaključio je predsjednik Skupštine najavivši da će se svečana sjednica povodom Dana istarskog Statuta, ukoliko epidemiološka situacija bude povoljna, održati 30. ožujka, u Spomen domu u Pazinu.

POREČ: Uskoro gotov novi park s previjalištem i klupom za dojilje na Materadi

U utorak nove cijene goriva