in

Zaklada Istra održala šestu Akademiju aktivni(h) u zajednici

Foto Zaklada Istra

Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva ovaj je vikend u Slunju uspješno provela šestu Akademiju aktivni(h) u zajednici koja je okupila 10 osoba – aktivnih građana koji žele stvarati pozitivne promjene u svojim zajednicama. Pokrenuti svoju zajednicu podrazumijeva iniciranje aktivnosti koje imaju za cilj oživljavanje i razvoj lokalne zajednice.  Polaznici ovogodišnje Akademije jesu ljudi koji dolaze iz različitih područja Republike Hrvatske: Cerovlje, Umag, Kaštelir, Rijeka, Mrkopalj, Slunj, Sisak, Klanjec, Krapina i Zabok”.

Kroz trodnevnu edukaciju prvi korak bio je predstavljanje zajednica iz kojih dolaze sudionici, problema koje su detektirali te ideju kojom taj problem žele realizirati u svojoj zajednici. Akademija je započela mapiranjem potencijala zajednice – infrastrukturni, ljudski, društveni resursi koji se mogu staviti u funkciju povećanja društvenog kapitala kroz rješenja za detektirane probleme. Nastavili smo s mapiranjem osobnog kapitala obzirom da su individualnost pojedinaca, vještine, ali i osobnost vrlo važne za pokretanje društvenih programa. Nakon mapiranja potencijala za povećanje društvenog kapitala koji postoji u zajednici krenuli smo s kreiranjem rješenja za detektirani problem. O važnosti prepoznavanja onoga što radimo u zajednici kroz brendiranje, društvene mreže i digitalnom marketingu pozitivnim je pristupom prenio Muamer Mujević, vlasnik i direktor digital marketing tvrtke, Iconis d.o.o. Prenijeti poslovni princip djelovanja i poslovanja na društveni segment djelovanja, posebice u civilnom sektoru, odnosno predstavljanje, zagovaranje i realizaciju društvenih ideja na način da se stvaraju partnerstva sa raznim sektorima, zaista je važno ukoliko želimo dobro pozicionirati našu ideju te zainteresirati širu javnost, razne dionike i donositelje odluka. Nakon kreiranja rješenja završili smo razradom društvenih programa koje će sudionici provesti u svojim lokalnim zajednicama, a kroz cijeli ovaj proces, sudionike je vodila Upraviteljica Zaklade, Helga Možé.

Kao specifičnost ove edukacije možemo naglasiti nastavak individualnog mentorstva prilagođenog provedbi pojedinih društvenih programa, a koji su zaista vrlo različiti – od organizacije humanitarne večeri, organizacije radionice o korištenju društvenih mreža, uređenja staze zajedništva, organizacije radionica filcanja, pokretanje kluba i udruge, organizacije tribina i stvaranja mreže s ciljem povezivanja organizacija do uspostave komunikacije sa ključnim osobama vezanim uz mogućnosti opremljanja prostora za djelovanje te  kreiranja zajedničkih aktivnosti za dobrobit cijele zajednice.

Zaklada s veseljem može još jednu godinu zaredom potvrditi kako je uistinu pronašla ljude koji društveno djeluju i koji iniciranjem raznih akcija mogu okrenuti svoje zajednice naopačke s ciljem oživljavanja i razvoja lokalne zajednice, objavila je Zaklada Istra.

prometna policija nesreća očevid Ilustracija - Foto Policijska uprava istarska

Istarska policija objavila rezultat prometne akcije: Jedan prekršaj daleko najčešći, šest ozlijeđenih u 14 nesreća

gradska knjižnica poreč

RONILAČKI PUTOPIS: U Poreču predstavljanje knjige Damira Šanteka “Ispod površine”