in

„3. Memorijal Stanko Kancelar“ okupio 35 članova istarskih lovačkih društava i državne reprezentativce

Memorijal u Barbanu

Memorijal je okupio 35  strijelaca, članova lovačkih društava diljem Istre, razvrstanih u tri kategorije – seniori, veterani i juniori. Među njima su bila i četiri državna reprezentativca –  Kristijan Kancelar, Paulo Labinjan, Eni Jugovac i  Marko Grbin.  

Serija ovogodišnjih  natjecanja  u gađanju letećih meta, disciplina Trap, na barbanskom je Gradišću nastavljena  ove nedjelje „3. Mamemorijalom  Stanko Kancelar“. U ovo natjecanje kao da  su ugrađena sva prethodna – natjecalo se srcem, u čast prijatelja, vrsnog strijelca, dobrog učitelja i motivatora.  Stanko  je Kancelar   za života bio i više od toga, inicijator, organizator i pokretačka snaga za takva natjecanja, ne samo u Barbanu, već  i diljem  Istre i Hrvatske.  Kao član  Lovačkog društva Barban  dao je  značajan doprinos u izgradnji  streljane, na kojoj se i danas odvijaju programi u gađanju glinenih golubova. Tu se dokazao i kao natjecatelj. To  nije prošlo nezapaženo i na državnoj razini, gdje je postao licencirani sudac za takva natjecanja. Njegovim su stopama krenula dva njegova sina, a na ovogodišnjem je Memorijalu nastupio i njegov unuk Jakov.

S krhotinama malih narančastih glinenih tanjurića, što su se gubile u šumskim padinama od Gradišća prema dolini rijeke Raše nisu nestajale slike uspomena. Oživljavale su i u  odjecima puščanog pucnja . Vrijeme, poslije tri godine Stankovog odlaska, ispremiješalo je sve njegove ljubavi spram tog sporta i Trke na prstenac, kojoj je tu, tik do streljane, trasirao staze. Simboli sudbine oživljavaju sjećanje na čovjeka, a njegovi prijatelji to čine iskreno i bez zadrške.  Strijelci su bili danas više od natjecatelja, bili su to lovci na emocije, koji su spretno i koncentrirano odradili  posao. 

Memorijal je okupio 35  strijelaca, članova lovačkih društava diljem Istre, razvrstanih u tri kategorije – seniori, veterani i juniori. Među njima su bila i četiri državna reprezentativca –  Kristijan Kancelar, Paulo Labinjan, Eni Jugovac i  Marko Grbin.  

U seniorskoj je konkurenciji  najuspješniji bio  Kristijan Kancelar, koji je od  75  letećih meta pogodio njih 66, drugo je mjesto zauzeo Paulo Labinjan, a trećeplasirani je bio Željko Milovan. 

Gospoda veterani, kako počasno zovu starije strijelce, u vrlo su tijesnom skoru podijelili mjesta. Prvi  je bio Marin Pilat, s pogođene 32 mete (od 50). Pogodak manje imao je Dragan Herapić, jednako toliko slabiji je od njega  bio Bruno Derocchi, koga od milja zovu legendom istarskog streljaštva.

Od juniora najuspješniji je bio Antonio Chiavalon, s 32 pogotka (od 50), drugo je mjesto zauzeo Mak Muslimović, a treće, debitant Memorijala, Jakov Kancelar. 

Temperaturu na užarenom Gradišću podigla je podjela pehara. Nagrađeni su primili pehare iz ruku četvero Stankovih unučadi, što je popraćano  aplauzom, i na kraju, umjesto  glinenih golubova u zrak su poletjele emocije uz najavu idućeg Memorijala.

Organizator ovog Memorijala  je Streljačko društvo „Istra“ Barban, koje je nedavno osnovano i uspješno ga vodi Andrej Kancelar, piše  Branko Blažina.

požar vatra ilustracija

Istra: Na požarištu pronađen leš

Damir Hoyka - Foto Manuel Paljuh

U tijeku fotonatječaj „Skriveni fotograd – Vrsar“ – Traje još malo i nudi bogate nagrade