in

Barban i ovo ljeto punim plućima živi za Trku na prstenac

Službeni trening za Trku na prstenac . Foto Općina Barban

Već mjesec dana Barban živi za svoju Trku na prstenac. Kao i godinama prije već početkom srpnja kreću opsežne pripreme za ovu konjičku utrku koja je zbog svog kulturnog i povijesnog značaja u uvrštena na listu nematerijalne baštine Republike Hrvatske 2016. godine. Svatko tko dođe u srijedu popodne u Barban, vidjet će i prije same 48. Trke na prstenac i 29. Trke za viticu, koje će se ove godine održavati od 18. do 20. kolovoza, kako izgleda ta viteška konjička igra te osjetiti djelić atmosfere koja svako ljeto obuzme Barban. Ove godine atmosfera je za vrijeme treninga još i bolja jer se dodatnim sadržajima od početka srpnja u čitavu priču uključila i Turistička zajednica Barbana. Svake srijede u srpnju i kolovozu do same Trke na prstenac uz praćenje treninga, možete uz stručno vođenje razgledati Barban, njegove crkvice i kulturno-povijesnu baštinu, ali i takozvani muzej Trke na prstenac koji se nalazi na samoj placi. Isto tako, možete uživati i u mini sajmu lokalnih proizvoda koji se pop prvi puta organiziran u ovakvom obliku u srcu mjesta.

A ove se godine na Trku prijavilo 18 konjanika koji svesrdno treniraju kako bi ostvarili čim bolje rezultate te nedjelje 20. kolovoza kada će sve oči biti uprte u njih. To su redom Gvido Babić, Petar Benčić, Daniel Broskvar, Bruno Celija, Milio Grabrović, braća Andrej i Kristijan Kancelar, braća Antonio i Stefano Osip, Maksimilijan Rojnić, Goran Špada, Diego Učkar, Silvio Učkar, Aleksa Vale, Erik Žagrić, Gordan Galant i Matteo Rojnić. Sve redom iskusni konjanici koji su Trci već dugo, a veći dio njih već se i okitio titulom slavodobitnika. 

– I ove godine imamo bogat program tog trećeg vikenda u kolovozu i svi se već mjesec dana pripremamo punom parom kako bismo u tri dana u Barbanu ugostili 10 tisuća posjetitelja. Prijavljeno je 18 konjanika s njihovim kopljonošama od kojih puno očekujemo. Sve su to iskusni konjanici koje smo već imali prilike gledati na Trci više puta. Trka već godinama diže svoju kvalitetu, kako u samoj organizaciji manifestacije, tako i kada su u pitanju jahači i njihovo jahanje. To nam je iznimno bitno jer je Trka kroz 47 godina održavanja puno uložila truda i energije u podizanje kvalitete jahača i konja. Zbog toga ove godine ponovno očekujemo puno srida, odlično jahanje i viteško držanje naših konajnika, kazao nam je predsjednik Društva Trka na prstenac Aldo Osip koji je imenovan na tu funkciju ovog proljeća. Uz njega, u novo predsjedništvo ove udruge, koja čuva tradiciju Barbana i Barbanštine, izabrani su i Gvido Babić koji je ujedno od ove godine i vođa konjanika nakon dugogodišnjeg mandata Milija Grabrovića. Zamjenikom je imenovan Andi Kalčić. U predsjedništvu su još i Sandi Maurić, Robi Golja, Valter Batel, Leonard Žagrić, Mario Kožljan, koji je i predsjednik Časnog suda, te Martina Maurić. Osvježilo se članstvo društvo koje danas broji čak 80 članova.

– Imamo jako puno mladih članova nakon ovog izbora, a svi zajedno odlučili smo ove godine dodatno podignuti i kvalitetu samog gledališta i trkališta na našem Gradišću. Tako ćemo na tom prostoru imati i novi sanitarni čvor, ali i dodatni prostor za skladištenje opreme koja nam je potrebna za vrijeme manifestacije. Isto tako, svi konjanici ove godine dobivaju novu nošnju pa vjerujem da će to biti dodatno atraktivno samim gledateljima koji uvijek uživaju u praćenju svojih favorita na Gradišću, ističe Osip. Obogaćen je i sam popratni program koji se kao i svake godine proteže na tri dana. Pa se tako u petak 19. kolovoza prije podizanja zastave Trke na prstenac na barbanskoj placi očekuje atraktivan nastup barbanskih mažoretkinja i KUD-a Barban. U subotu ujutro pak turistička zajednica organizira novu zabavno-edukativnu igru Potraga za prstencem. Uz njih, tu su i oni klasični sadržaji kao što su malonogometni turnir, pljočkanje, Robotrka na prstenac, turnir u briškuli, gađanje glinenih golubova te naravno koncerti.

Osip se kao i svi u ovoj udruzi nadaju da će se brzo realizirati i veliki strateški projekt Općine Barban – konjički centar koji bi se trebao urediti na mjestu sadašnje štale i manježa. Projekt je kandidiran na natječaj Ministarstva turizma i sporta u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti za gradnju sportske i turističke infrastrukture, a rezultati natječaja još se čekaju. Procijenjena vrijednost ovog projekta je 1,8 milijuna eura, a njime bi se uredili zgrada štale koja bi dobila dodatne prostore za jahače i konje, a tu je i ulaganje u jahalište i okoliš s ugostiteljskim sadržajima. Centar bi bio mjesto gdje bi se okupljali svi ljubitelji konjičkog sporta te bi konjanika i konje mogli pratiti s atraktivnih novih tribina. Trci to znači profesionalizaciju, kako manifestacije, tako i udruge.

– Jako puno očekujemo od ovog projekta jer bismo na taj način riješili štalu koja nam je za vrijeme treninga neophodna. Isto tako, prostor bi značio i da čitavu priču dižemo na jednu višu razinu koja nam je s obzirom na našu dugogodišnju tradiciju itekako nužna. Radujemo se budućnosti Trke koja će sigurno biti odlična i vjerujemo da ćemo 50-tu obljetnicu dočekati u punom sjaju, zaključio je Osip.

Rijeka - s broda koji je privezan za obalu, na terminal je pao dio dizalice s broda - Foto Ravnateljstvo civilne zaštite RH - MUP

Olujno nevrijeme u Istri, Kvarneru i Zagrebu

Top of The Pops Duo u nedjelju u Krnici