in

Barban: Ovako je bilo na jedinstvenoj Fešti smokve i smokvenjaka

Turistička zajednica Općine Barban Autor fotografija: Alen Marović

Jedinstvena gastronomska manifestacija Fešta smokve i smokvenjaka održana je po 16. put u Barbanu proteklog vikenda.

Foto TZ BArban
Patricija Vidulin Ferlin, Mihaela Rojnić, Alenka Pačić

Smokva je nezaobilazna tradicija mediteranske prehrane zbog specifičnog okusa ali i bogate nutritivne vrijednosti. Može se konzumirati svježa i osušena, ali i prerađena u obliku džema, fermentiranih pića, kompota, smokvenjaka što je čini dostupnom tijekom cijele godine. 

Smokvu često nazivaju rajskom, čudesnom i veličanstvenom – zbog jedinstvena raskošnog okusa, obilja hranjivih sastojaka, iznimne ljekovitosti… Blagodati ovog voća mogle bi se unedogled nabrajati, a mi ovom manifestacijom želimo ukazati na vrijednost smokve u našoj gastronomiji, kulturi i tradiciji.

Naime, smokvenjak je učinjen s puno ljubavi od  starinske istarske sorte bjelice, koja je pobrana u kolovozu, zatim sušena na suncu na rastegnutoj mreži, uz vrlo često okretanje. Nakon šest dana sušenja smokve su samljevene, a smjesi od mljevenih smokava dodane su, na dva kilograma smjese, dvije „grsti” mljevenih lješnjaka, te decilitar ruma i decilitar rakije komovice. Od dobro izmiješane smjese zatim su oblikovani smokvenjaci koji su se sušili još desetak dana, također uz često okretanje. Osušeni smokvenjaci zatim su umotani u foliju i spremljeni na tamno mjesto te čuvani na temperaturi od 16 stupnjeva.

Ocjenjivačka komisija je drugo mjesto dodijelila smokvenjaku Mihaele Rojnić iz Barbana, dok su treće mjesto osvojili Alenka i Zlatko Pačić iz sela Pačići kod Savičente. 

Osim istarskih, na ovoj se fešti moglo kušati i smokvenjake s otoka Cresa, a tamo se pripremaju na gotovo isti način kao i u Istri. 

Dakako, u ponudi je osim klasičnih smokvenjaka bilo i onih s raznim dodacima poput čokolade, zatim razni džemovi i namazi od smokava, smokve u rakiji, čokolada sa smokvama, različite vrste kolača sa smokvama. Bilo je i voća i povrća, raznih likera, proizvoda od lavande, rukotvorina, suvenira. 

Također u Centru za posjetitelje Barban bila je organizirana izložba na temu smokvi, a vrijedne ručice barbanskih vrtićaraca i školaraca naslikale su prekrasne radove kojima su se naši posjetitelji divili. 

Na svečanosti prigodom dodjele priznanja proizvođačima najbolje ocijenjenih smokvenjaka, barbanski načelnik Dalibor Paus ukazao je da i ova mala barbanska manifestacija doprinosi čuvanju tradicionalnih vrijednosti, a županijski pročelnik za poljoprivredu Ezio Pinzan je iz obilne i raznolike ponude sajma zaključio kako su smokve ove godine dobro rodile, kako vješti proizvođači iz godine u godinu nude sve veći izbor različitih proizvoda od smokava, te kako je Istarska županija spremna pomoći svim poljoprivrednicima koji se žele baviti uzgojem i preradom smokava.

Ugodna domaćinska atmosfera odisala je barbanskom placom na 16. Fešti od smokve i smokvenjaka. Sajamski program oplemenjen je i kulturno-zabavnim programima, pa su tijekom dana na barbanskoj placi nastupili KUD Barban i sastav Giipuja koji su melodijama istre i primorja u jazz aranžmanu uveseljavali naše posjetitelje, bilo je i radionica za djecu, a u večernjem programu nastupio je fantastični mladi barbanski Napa Bend.

Turistička zajednica Općine Barban

                                                   Autor fotografija: Alen Marović

vanovic-komemoracija-3-dom-zdravlja-porec-15-9-2022.jpg 15. rujna 2022.

Komemoracija za dr. Jovanovića – Od omiljenog porečkog liječnika oprostili se kolege i prijatelji

Foto HTZ

I dalje otvorene prijave za Dane hrvatskog turizma