in

Biciklistička pustolovina u Istri: Limes Bike & Family Tour upoznao sudionike s ljepotama Kontije i Vrsara

Foto TZ Vrsar

Prošle subote, 27. svibnja, zaljubljenici u prirodu i biciklizam, kao i cijele obitelji, okupili su se u Vrsaru na sjajnom sportskom događanju koje već više sezona slavi rekreaciju i ljepote istarskog kraja. Limes Bike & Family Tour odveo je sudionike na uzbudljiv put kroz predivnu šumu Kontija, nakon što su za sobom ostavili mirni obalni ambijent Vrsara. Pratilo nas je divno vrijeme i zarazan entuzijazam, te smo doživjeli nezaboravne trenutke u društvu i u prirodi.

Foto Tz Vrsar
Foto TZ Vrsar

Dan ture dočekao nas je s blagim suncem i osvježavajućim povjetarcem koji su činili savršenu pozadinu za biciklističku pustolovinu. Dok su se obitelji i ljubitelji biciklizma svih uzrasta okupljali ispred sportske dvorane Salina, zrak je već bilo ispunjen iščekivanjem, a sva lica nasmijana.

Limes Bike & Family Tour već tradicionalno koristi zadivljujuću rutu dugačku čak 50,1 kilometar, koja prvenstveno prolazi kroz prekrasnu šumu Kontija. Ova bujna oaza zelenila, smještena između naselja Kloštar, Gradina i Flengi, sve je očarala svojim bogatstvom raznolike flore i faune. Prostirući se na površini od 65 hektara, šuma Kontija zaštićeni je rezervat šumske vegetacije i Natura 2000 područje.

Dok su vozili bicikle kroz šumu Kontija, sudionici kao da su svim osjetilima uronili u njezinu ljepotu i spokoj. Posebne, prastare krošnje bijelog graba i hrasta medunca, koji ondje rastu više od 140 godina, cijelome su ambijentu pridodali eteričan ugođaj. Šuma nam je otkrila mrežu slikovitih pješačkih i biciklističkih staza koje vijugaju među drvećem na više od 40 kilometara: pravi mali raj za ljubitelje outdoor aktivnosti i dokaz skladnog suživota prirode i ljudske interakcije.

Foto TZ Vrsar
Foto TZ Vrsar

Vrhunac biciklističke pustolovine bio je dolazak do Limskog zaljeva, veličanstvenog prirodnog fenomena koji je nastao potapanjem doline rijeke Pazinčice. Poznat po uzgoju ribe i školjaka, Limski zaljev također se može pohvaliti intrigantnom geološkom poviješću. A dok smo stajali na zadivljujućem vidikovcu iznad Gusarske špilje, zamišljali smo tajanstvene priče o gusarima i krijumčarima koji su nekoć često posjećivali ovo zagonetno područje. Prirodne ljepote i povijesne tajne Limskog zaljeva ostavili su neizbrisiv dojam na sve sudionike.

Vrlo je uspješan bio i Saline Poligon Bike Race, dječji dio manifestacije, gdje smo imali priliku svjedočiti neizmjernoj energiji i vještinama najmlađih sudionika. Od onih sasvim malenih, pa do starije djece, svi su pokazali izniman entuzijazam za 480 m dugu stazu koju su vozili više krugova. Staza je posebna po tome što uključuje mini odskočnu rampu, umjetne stepenice i grede za balansiranje. Saline Poligon Bike Race ima i edukativni karakter, jer su stručni vodiči i organizatori dječje manifestacije, uputili sudionike u osnove sigurne i ispravne vožnje bicikla.

Foto TZ Vrsar
Foto TZ Vrsar

Uzbuđenje je bilo zarazno, a atmosfera ispunjena veseljem. Svako je dijete na kraju dana dobilo zasluženu diplomu kao uspomenu i prigodan poklon na savladane biciklističke izazove.

Vrsar nas ne prestaje osvajati svojom nepokolebljivom predanošću organiziranju sjajnih sportskih manifestacija kao što je Limes Bike & Family Tour. Ova biciklistička avantura ne samo da je promovirala zdrav i zabavan način života, već je istaknula i iznimnu prirodnu ljepotu šume Kontija i vječnu privlačnost Limskog zaljeva. Očuvanjem okoliša i organizacijom ovakvih događanja, Vrsar uistinu utjelovljuje destinaciju koja neprestano inspirira.

Limes Bike & Family Tour bio je nezaboravno iskustvo koje je sve sudionike povezalo s prirodom i zadivljujućom ljepotom vrsarskog kraja. Manifestacija je okupila pojedince svih uzrasta koje je ujedinila ljubav prema prirodi, biciklizmu i istraživačkom duhu, te želja za barem kratkotrajnim zaboravljanjem užurbanosti svakodnevnog života.

Foto Policijska uprava istarska - Ilustracija

Istarska policija za vikend najavila akciju – Provjeravat će tko vozi pod utjecajem droge i(li) alkohola

Svetlana Mirković Borčić

Poduzetnički inkubator Poreč – Besplatna radionica „Leadership manjih tvrtki“ – Prijave u toku!