in

Bista Mate Balote uskoro u Raklju

Općina Marčana dobit će prvu bistu na svom području. Bit će to bista Mate Balote, pravog imena Mije Mirkovića, hrvatskog akademika, pjesnika, sveučilišnog profesora, novinara i prvog Rakljanca koji je napisao 50 knjiga. Upravo prije nekoliko dana, točnije 17. veljače, obilježena je 58. godišnjica njegove smrti.

Kako doznajemo od načelnika Općine Marčana, Predraga Pliška, bistu izrađuje čest gost Istre i Pule, poznati akademski kipar Ivan Briski iz Zagreba uz pomoć pulskog kolege Tihomira Hodaka. Bit će to prva bista uopće na području ove općine, a bit će postavljena sredinom ožujka u parku u Raklju.

Od načelnika doznajemo da će ih izrada i postavljanje biste koštati oko 60 tisuća kuna. Izradit će se d kamena jer je upravo taj materijal proslavio Rakalj.

No, to nije sve – u dogledno vrijeme čuvenom književniku općina u Raklju planira postaviti i kip u prirodnoj veličini, te tako još jednom odati počast ovom velikom Istrijanu.

Podsjetimo – Mate Balota rođen je u Raklju 1898. godine kao Mijo Mirković. Svoj rad započeo je kao đak u pazinskom listu Nada, gdje se služio raznim pseudonimima. Svoje prve pjesme napisao je u dobi od devet godina. Većina Balotinih pjesama govori o teškom životu ribara i mornara.

Iznimno plodno razdoblje njegova stvaralaštva bilo je 1930-ih. Tada je intenzivno proučavao život i djelo Matije Vlačića Ilirika. Napisao je mnogobrojna djela: Dragi kamen, Tijesna zemlja, Stara pazinska gimnazija, Puna je Pula i drugo. Posmrtno mu je objavljena monografska cjelina – između znanstvenog diskursa i umjetničkog teksta – Matija Vlačić-Ilirik I-II (1980).

Umro je u Zagrebu 17. veljače, 1963. godine.

Na nadgrobnoj ploči uz nadnevak rođenja, Rakalj, 28. rujna 1898., i smrti, Zagreb, 17. veljače 1963., piše da ondje počiva: težak, ribar, mornar, akademik, pjesnik, prvi Rakljan ki je napisal 50 knjig. Stoji i to, vrlo važno za Mirkovićev životopis, da je pokopan uz zvuke dragih roženic.

POREČ: Saniran potporni zid na plaži Materada – Srgulje

KAŠTELIR: Vijećnici odlučuju koliko će novaca političke stranke dobiti iz proračuna