in

Božićne radionice u Etnografskom muzeju Istre

Prosinac je mjesec darivanja, običaja i obiteljskih okupljanja. Počinje sa Svetim Nikolom zaštitnikom djece, putnika i pomoraca koji se obilježava 6. 12., zatim je tu Sveta Lucija 13. 12. zaštitnica slijepih, ratara, tkalaca, kovača… Na taj da se prema tradiciji sije pšenica koja se kao simbol života stavlja ispod božićnog bora.

Kako bi se na vrijeme pripremili za ukrašavanje bora i obilježavanje Božića Etnografski muzej Istre organizira radionice izrade božićnih ukrasa i čestitaka.

Pupica na boru, srijeda 8. prosinca  u 16 sati

Na radionici će se izrađivati ukrasi za bor inspirirani tradicijskom igračkom pupicom. Polaznici će naučiti kako od starih krpica izraditi lutkicu, koja će se uz pomoć čarolije pretvoriti u originalni ukras za bor i mali poklon nekome tko vam je posebno drag.

Čestitaj čestitkom, srijeda 15. prosinca u 16 sati

U današnje moderno vrijeme sve rjeđe se šalju čestitke za bilo kakve prigode, pa tako i za Božić. Kako bi malo osvježili i obnovili ovu tradiciju pripremili smo za vas radionicu izradu božićnih čestitki. Kao inspiracija poslužiti će nam stare čestitke iz fundusa muzeja te motivi Kaštela i grada Pazina.

Radionice će se odražavati u prostorijama Kaštela. Zbog obaveze pridržavanja epidemioloških mjera broj polaznika je ograničen na osam.

Potrebna prethodna najava na: mirjana@emi.hr

Cijena radionice 10 kn.

pas petarde pirotehnika prijatelji životinja

Prijatelji životinja: Prijavite pirotehniku. Puno ljubimaca umire od srčanog udara

funtana groblje polaganje vijenaca

Funtana obilježila 30. godišnjicu ustroja 154. brigade Hrvatske vojske