in

BUJE: Otvorena Retrobit izložba digitrona – retro kalkulatora koji su bili poznati u cijelom svijetu

Foto Retrobit multimedijalna izložba digitrona - Buje

U Gradskoj galeriji Orsola u Bujama svečano je otvorena Retrobit multimedijska izložba digitrona. Riječ digitron u imenu izložbe je upotrijebljena kao eponim za džepne kalkulatore iako su izloženi i razni drugi kalkulatori. Izložbu je organizirala udruga za očuvanje informatičke baštine Retro Info s partnerima, Pučkim otvorenim učilištem Buje i FER-om Zagreb, dok je koncept izložbe te multimedijske sadržaje napravila Brojka Kreativnih Produkcija iz Zagreba.

Foto Retrobit multimedijalna izložba digitrona - Buje
Foto Retrobit multimedijalna izložba digitrona – Buje

Na izložbi je predstavljena povijest razvoja kalkulatora, a veliki naglasak stavljen je kalkulatore koje je proizvodio Digitron iz Buja uključujući i prvi europski digitalni džepni kalkulator Digitronov model db 800. Digitron je svojedobno stajao uz bok najvećim svjetskim proizvođačima kalkulatora kao što su Texas Instruments ili Casio.

– Nadamo se da će ova izložba zainteresirati mlađe generacije i da smo im uspjeli pokazati da se svjetski uspjeh može postići i u malenom gradu kao što je Buje ako se uloži dovoljno truda i upornosti, ističe Tomislav Talan, dopredsjednik udruge Retro Info.

Kako se radi o izložbi koja nas upoznaje s nekim prošlim tehnologijama, želja organizatora je bila da se u izložbu uvedu nove suvremene tehnologije. Tako osim, za izložbe uobičajenog, grafičkog postava ova izložba nudi i sadržaje proširene stvarnosti (AR). Skeniranjem QR kodova i određenih markera, kao što su neke od slika na grafičkom postavu pokreću se filmovi i drugi AR sadržaji.

– Kako je nekada kalkulator bio naprava koja se izrađivala pomoću najnaprednije tadašnje tehnologije, željeli smo u ovu izložbu uključiti trenutno najnapredniju tehnologiju, što AR tehnologija jest. Zato smo u projekt uključili Brojku, kaže Talan.

Najpopularniji AR sadržaj među posjetiteljima je definitivno AR fotkaonica. Nakon skeniranja QR koda ispred fotkaonice pojavljuju se dodatni virtualni sadržaji zbog čega posjetitelji s izložbe odlaze s unikatnim uspomenama.

Foto Retrobit multimedijalna izložba digitrona - Buje
Foto Retrobit multimedijalna izložba digitrona – Buje

– AR sadržaji postaju standardni dio postava na izložbama raznih vrsta. Posjetiteljima se danas mora ponuditi nešto više od samih fizičkih izložaka. Za praćenje AR sadržaja na Retrobit izložbi potreban vam je pametni telefon ili tablet. Dakle, uređaj koji može skenirati QR kod ili neki drugi marker, a te uređaje danas već posjeduju i osnovnoškolci, rekao je Kristijan Kaurić, kreativni direktor iz Brojke.

AR sadržaji posjetiteljima Retrobit izložbe donose audio zapise vezane uz izloške na hrvatskom, talijanskom i engleskom jeziku, zanimljive animacije kalkulatora te virtualne elemente unutar kojih se mogu fotografirati.

– Nije potrebno instalirati nikakve nove aplikacije za praćenje WEB AR sadržaja, a za besplatan Wi-Fi pobrinuo se Grad Buje, naglasio je Kaurić.

Izložba će biti otvorena do 18. 8. 2024. godine, a ulaz je besplatan.

Foto Retrobit multimedijalna izložba digitrona - Buje
Foto Retrobit multimedijalna izložba digitrona – Buje

Udruga Retro Info u prostorijama POU-a Buje održavat će besplatne radionice i predavanja koja će polaznicima približiti probleme s kojima su se susretali proizvođači kalkulatora u prošlosti te će im unaprijediti znanja i vještine iz područja koje se danas popularno naziva STEM (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika).

– Svi zainteresirani, a posebno škole, pozvani su da se prijave na radionice putem telefona 052 773 075 ili e-maila info@retrobit.net. Na isti telefon i e-mail mogu se najaviti grupni posjeti te dobiti dodatne informacije o izložbi, izjavio je Talan.

Foto IDS - Katarina Nemet

ISTRA U SABORU – Nemet: Od Vladine porezne reforme bit će više štete nego koristi

bolnica pula foto tanja kocijančić srpanj 2021

RAK-RANA ISTRE: Burza zdravstvenih radnika – 277 djelatnika odradilo gotovo 7.000 sati u nekoliko ustanova