in

BUJE: U subotu koncert komornog sastava Camerata Cantilly

Pučko otvoreno učilište Buje organizira sutra, 19.06.2021., u crkvi Sv. Servula u 20 sati koncert komornog sastava puhačkih glazbala Camerata Cantilly. Ulaz je slobodan.

Camerata Cantilly, utemeljena 2014. g. kao komorni sastav puhačkih glazbala, jedini je ansambl takvog tipa u Hrvatskoj i šire. Jezgru Ansambla čini klasični puhački oktet sastavljen od para oboa, klarineta, rogova i fagota kojima se po potrebi pridružuju flauta i kontrabas, dok u nekim programima Ansambl nastupa i kao sekstet. Osnivač i umjetnički voditelj Camerate Cantilly je klarinetist Mihael Paar.

Premijerni koncert Ansambla održan u lipnju 2014. godine potvrdio je da je riječ o novoj snazi na domaćoj glazbenoj sceni. Trpimir Matasović tako u časopisu Zarez ističe da su članovi Camerate Cantilly potvrdili da se ‘Bečku glazbu (i ne samo Mozartovu) može svirati i drukčije, i kvalitetnije, a i zanimljivije’, dok Snježana Miklaušić-Ćeran u Hrvatskom slovu skreće pažnju na ‘novu glazbenu iskru’ apostrofirajući Cameratu kao ansambl koji je već na samom početku ispunio brojna očekivanja.

Ansambl je u međuvremenu ostvario niz zapaženih nastupa u Hrvatskoj i Sloveniji, kako u okviru koncertnih ciklusa tako i u okviru međunarodnih festivala, Open Air koncerte te bogatu audio i video produkciju čime se približio najširoj publici. Za vrijeme pandemije Camerata Cantilly svrstala se u skupinu onih umjetničkih subjekata u RH koji su ostvarili zapaženu djelatnost na polju online kulture svojim projektom “Camerata Cantilly – Connected“. Klasična i moderna, plemenita i uzbudljiva, drugačija – sve su to epiteti Ansambla u kojem su se okupili redom istaknuti hrvatski glazbenici i za koji se danas s pravom može reći da je stekao vjernu publiku i naklonost kritike te uspio u svom naumu promocije puhačkih glazbala i njihovog bogatog repertoara od klasike do suvremene glazbe. Za obljetnički koncert iz 2019. g. koji je snimio HTV, Camerata Cantilly dobitnik je Diplome “Milka Trnina” kao najvećeg strukovnog priznanja u RH za komorne sastave i orkestre.

Ansambl ostvaruje kontinuiranu suradnju s Ministarstvom kulture i medija RH, Zagrebačkom županijom, Gradom Zagrebom, Hrvatskim glazbenim zavodom, Koncertnom dvoranom Vatroslav Lisinski te brojnim drugim kulturnim ustanovama. U ovoj godini Ansambl će izdati svoj prvi nosač zvuka naslova “Camerata Cantilly Live“.

VRSAR: Kino Istra donosi dva filma u srce starog grada

MARČANA: U nedjelju eko akcija čišćenja podmorja