in

BUJE: Uspješni Dani grožđa – Sretni dobitnik osvojio 10.000 eura, krostatom prikupljene donacije za Centar za inkluziju

Dani grožđa u Bujama 2023.

Organizatori Dana grožđa ove godine uspjeli su privući veliki broj ljudi i nakon dugog niza godina ponovo popuniti Istarsku ulicu sa šatorima na kojima je bila bogata eno gastronomska ponuda. U konačnici je cijeli događaj završio u znaku zabave, druženja i pozitivne atmosfere uz glazbu koja je posjetitelje otpratila u noć.

Dani grožđa u Bujama 2023.
Dani grožđa u Bujama 2023.

Vrhunac proslave bio je jučer, u nedjelju u popodnevnim satima, nakon mimohoda alegorijskih kola, kada je došlo vrijeme za Veliku tombolu, čiji nagradni fond je iznosio nevjerojatnih 13.800 eura (103.976,10kn) i na kojoj su nagrade osvojili:

TOMOBOLA – 10.000 eur (75.345,00kn) – Aldo Šorgo,

CINQUINA – 2.500 eur (18.836,25kn) – Elisabeth Belle Benčić

QUATERNA – 800 eur (6.024,60kn) – Michele Vardabasso i Anđelo Stipančić, te TOMBOLIN – 500 eur (3.767,25kn) – Marica Ziraldo.

Umjetnost se uči od malih nogu

Ove godine, proslava je započela u četvrtak 14.09.2023. uz Dječji ex-tempore na kojemu su se natjecali 3. i 4. razredi talijanskih osnovnih škola iz Buja, Novigrada i Umaga, te hrvatske osnovne škole iz Buja. Ujedno, uz njih su sudjelovali predškolarci iz dječjih vrtića s područja Buja. 

Sve je započelo okupljanjem i obilaskom starogradske jezgre gdje su mali natjecatelji stvarali svoje slikarske kreacije na temu pod nazivom “Bujski prozori”.

Kraj događaja je obilježio dolazak u atrij u sklopu POU Buje, gdje su izloženi radovi ocjenjeni, od strane komisije, koja je u konačnici proglasila slijedeće pobjednike:

Treći razredi:

1.Luis Šavle, SEI Momjan

2.Fran Kršić, OŠ Buje

3.Gemma Federici, SEI Novigrad

 Četvrti razredi

1. DAVIDE BENVEGNU, OŠ Buje

2.VICTORIA ERJAVAC, SEI Novigrad.

3.ELENA MAKOVAC, SEI Umag

Osim, navedenog likovnog natječaja najmlađi su izrađivali majice i suvenire sa bojama grožđa. Posebno zanimljivo je bilo i umjetničko oslikavanje drvenih bačvi.

Prezentiran prvi europski kalkulator proizveden u Bujama

U gradskoj galeriji Orsola, koja je veliki broj puta ugostila umjetnike i umjetnička djela, ovoga puta je postala mjesto izlaganja RETROBITA – Multimedijske izložbe digitrona koju je osmislila Retro Info – Udruga za očuvanje informatičke baštine. Na njoj su prezentirani primjerci kalkulatora, od samoga početka do danas, a neizostavan je bio i prvi kalkulator u Europi koji je proizveden u Digitronu u Bujama i koji u ono vrijeme je vrijedio gotovo kao novi automobil (Fićo).

Raznolike sportske aktivnosti

Prvoga dana održao se i malonogometni turnir, koji je predstavljao samo dio sportskih aktivnosti, budući da se natjecalo u odbojci, tenisu, rukometu, nogometu, gađanju na leteće mete, boćanju, a demonstrirano je i hrvanje.

Tradicionalni način druženja koji ne ide u zaborav

Natjecanja su bila i u tradicionalnim igrama koja su kroz povijest imala vrlo bitnu ulogu u društvenom životu. Riječ je o „mori cantadi“  te briškoli i trešeti.

Briga o najpotrebnijima

Nezamislivi su Dani grožđa bez humanitarnog djela koji je i ove godine  bio prisutan u sklopu velike „Krostate s 2023 bobice“. Riječ o kolaču od grožđa koji se, uz čašu vina, dijelio prisutnima i čiji ukupni prihod je doniran za Centar za inkluziju i podršku zajednici te posebnom odjelu pri Osnovnoj školi Mate Balota Buje. Ove godine je prikupljeno hvalevrijednih 1.114,60 eura.

Glazba za sve ukuse

Nastupili su razni bendovi, orkestar, limena glazba, vokalne skupine i DJ-i. U petak na repertoaru su bili Malvazija band, Pop Gunz, Dj Dazz, Dj Nikola z Kukurini, Les Babettes & The 1000 Streets’ Orchestra, a u subotu Oscar & Noemi, Bura band, Limena glazba ZT Buje, Puhački orkestar“Arcobaleno Junior, Ilija Ludvig, Dj Rubikon, Nočni Skok i Vatra, a u nedjelju Replay Band, grupa Bukaleta i Četiri tenora.

Nezamisliva proslava bez bujskih vina

Ulaganje u vinarstvo je konstanto prisutno na području Buja, a posebice za Praznik grožđa gdje su vina bila sve prisutna. Posjetitelji, osim na štandovima mogli su uživati u njihovom okusu za vrijeme „vinske šetnje“ koja je bila predvođena limenom glazbom i koja je „potekla“ starogradskom jezgrom gdje su posjetitelji mogli uživati u zakuskama i vinima lokalnih vinarija.

Imati dobra vina, je danas nezamislivo bez edukacije i udruživanja, pa je stoga u prostorijama POU organizirano predavanje Udruge Grada Vina, gdje na repertoraru je bila međunarodna suradnja i prezentacija bujskog vinarstva.

Povijesna vozila na jednoj od najstarijih manifestacija

Središte grada, za vrijeme manifestacije, dobilo je poseban štih i zahvaljujući raritetnim automobilima koji su bili izloženi bujskim ulicama u subotu i old timer Tomos motorima u nedjelju.

Loborika Fun Day - Foto TZ Marčana

Jako dobar odaziv biciklista rekreativaca na prvi LOBORIKA FUN BIKE TOUR

Obnovljena

Općina Funtana objavila natječaj za učeničke i studentske stipendije