in

BUZET – Održan Prvi sajam tartufa i susret vlasnika Vespi

Foto Istragram.hr

U godini u kojoj Buzet slavi 90 godina dnevničkih zapisa profesora Massima Selle koji je u samome centru, današnjoj Fontani pronalazio velike bijele tartufe, grad tartufa je opet u centru pozornosti. U starogradskoj jezgri, na Loparu je održan Prvi Sajam Tartufa na kojemu su mogli nastupati isključivo lovci tartufari. I to samo članovi vrlo aktivne udruge tartufara Istra sa sjedištem u Motovunu. 

Prekrasno vrijeme, blagdanski ugođaj kršćanskog praznika, Duhova, koji su na sjeveru Istre napunili gotovo sve smještaje, nedavni državni praznik Italije gdje su se mnogi Talijani odlučili na produženi vikend, pokazao se kao pravi termin za predstavljanje posebne istarske ljetne podzemne gljive, crnog tartufa, latinskog naziva “tuber aestivum”.

Crni po tri do pet tisuća, bijeli čak tri puta više

Cijena crnog tartufa je na sajmu bila nešto niža od normalnih jer ipak se radi o direktnom kontaktu lovca tartufara sa kupcima. Miris svježe zemlje i miris svježih tartufa se širio Loparom.  Trenutna cijena istarskih crnih tartufa po konobama i restoranima je od tri do pet tisuća kuna, jer ipak je to dijamant istarske kuhinje. Naravno “njegovo veličanstvo” bijeli istarski tartuf, koji se lovi od rujna do prosinca, višestruko je skuplji. On je doslovno burzovna roba ovisna o ponudi/potražnji svjetskih jet-set destinacija od Monte Carla, Makaoa do Londona, Milana ili Rima. 

Ljetni crni tartufi u Buzetu

Buzet “Prvim Sajmom Tartufa“ otvara sezonu sajmovanja koje će se na jesen nastaviti zonom istarskog tartufa u Motovunu, Livadama, Grožnjanu i na kraju opet završiti u Buzetu. 

Izabrani izlagači sajma

Prateći izlagači na sajmu su bili izabrani kako bi sadržaj bio i ostao tradicionalan. Domaće istarske tjestenine Line Vežnaver iz Škofi kod Zrenja, vjerojatno najbolja istarska žestica od svih žestica “brinjevac” s Ćićarije od familije Čendak iz Jelovica, nagrađivana zlatom Vinistre vinarija Adrijana Černeke iz Medveja, vrhunski med familije Lučana Melona iz Motovuna, domaći pršut Stare Oštarije…

U rujnu započinje “lov na veliki bijeli i divlji”

Istarski lovci tartufari su s prezentacijom desetak kilograma crnih svježih tartufa otvorili sezonu tartufarenja koja traje do kraja srpnja i onda se nastavlja početkom rujna. A u rujnu započinje lov na njega. On se zove istarski “divlji” bijeli tartuf latinskog naziva Tuber Magnatum.

U nedjelju 5. lipnja, na istoj se lokaciji održao i start tradicionalne manifestacije “Vespa Istria North Tour” gdje se ljubitelji tog legendarnog motocikla điraju sjevernom Istrom već više od deset godina.

Vespe u Buzetu
Vespe u Buzetu

Organizator Prvog Sajma Tartufa je Udruga tartufara Istra, a suorganizatori Grad Buzet i Turistička zajednica Grada Buzeta. 

Izvor – portal Istragram.hr

Na sljedećem linku pogledajte cijelu fotogaleriju s ove manifestacije https://istragram.hr/odrzan-je-prvi-sajam-tartufa-2022-godine/

Foto Stolnoteniski klub Tar

TAR: Bronca za stolnotenisače na županijskom prvenstvu

Foto STK Novigrad

Dvije bronce za novigradske stolnotenisače, među najboljima na prvenstvu i njihov trener