in

ČA SA ŠKOVACAMA? Edukacija za djecu i akcija čišćenja podmorja kao projekt DPDSR-a i Grada Poreča

Foto Tanja Kocijančić - Radionica za djecu na Gradskom kupalištu

Škovace se ne smiju bacati u more, a to je važno naučiti od najmanjih nogu. Jer, nažalost, 90 posto otpada u moru rezultat je ljudskog djelovanja. Kako bi se najmlađe educiralo na koji način se trebaju ponašati i odnositi prema moru udružili su se Društvo za podvodne djelatnosti i sportski ribolov i Grad Poreč, te organizirali radionicu pod nazivom „Ča sa škovacama“ koja je održana danas, 22. rujna, na Gradskom kupalištu za dvije skupine predškolaraca iz vrtića Radost. Pridružilo se akciji desetak ronioca, članova DPDSR-a Poreč, koji su donijeli svoju opremu kako bi je djeca mogla pogledati. Zaronili su i u pola sata izvukli nešto plastike i guma, kako bi im zorno prikazali koje sve škovace, nažalost, ljudi bacaju u more.

Ronioci iz porečkog DPDSR-a - Foto Tanja Kocijančić
Ronioci iz porečkog DPDSR-a – Foto Tanja Kocijančić

Radionica, koju su osmislile Barbara Sladonja, Mirela Uzelac i Danijela Damijanić iz porečkog Instituta za poljoprivredu i turizam te vodile uz pomoć studentice-volonterke Katarine Sladonja, zapravo je dio projekta „Ča sa škovacama“  kojeg su zajedno kandidirali na Fond za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti DPDSR Poreč i Grad Poreč.  

Finalni dio ovog projekta je eko akcija čišćenja podmorja od gradskog kupališta do kraja rive, tj. do hotela Palazzo, planirana za nedjelju 25. rujna. Eko akcija će se održati ako to vremenske prilike dopuste, a trebalo bi sudjelovati oko 50 ronioca iz porečkog DPDSR-a i nekoliko istarskih ronilačkih klubova.

Projekt su predstavili dogradonačelnik Elio Štifanić i predsjednik DPDSR-a Poreč Zoran Zulijani.

Projekt porečkog DPDSR-a i Grada Poreča - Foto Tanja Kocijančić
Projekt porečkog DPDSR-a i Grada Poreča – Foto Tanja Kocijančić

-To je projekt našeg kluba i Grada kojeg smo kandidirali uspješno na Fond prošle godine. Radi se o natječaju kojim se financiraju udruge po pitanju očuvanja i zaštite okoliša, naglasio je Zulijani.

-Eko akcije čišćenja podmorja su već tradicionalne u Poreču i odvijaju se svake godine, a ovim projektom željeli smo cijelu akciju podignuti na višu razinu, odnosno proširiti je s edukacijom za najmlađe kako bismo ih naučili da škovacama nije mjesto u moru. Cilj ovog projekta je da bude tradicionalan, kazao je Štifanić.

Eko akcija u nedjelju trajat će od 10 do 13 sati, a onda će se ronioci i drugi volonteri družiti u klubu uz zajednički ručak.

Projektom se posebno želi utjecati na razvijanje brige o moru i očuvanju njegove bioraznolikosti kod djece te će se dodatno za učenike osnovnih škola izraditi informativni letci kojima će se potaknuti njihovo promišljanje o važnosti zaštite morskih staništa. 

Foto Tanja Kocijančić - Radionica za djecu na Gradskom kupalištu
Foto Tanja Kocijančić – Radionica za djecu na Gradskom kupalištu

Ciljevi projekta su takođerzaštita podmorja i ublažavanje negativnih posljedica na morska staništa uzrokovana onečišćenjem, te podizanje razine svijesti građana o važnosti očuvanja biljnog i životinjskog svijeta u Jadranskom moru.

-Cijeli projekt – radionica za djecu, promotivni materijali, majice i nedjeljna eko akcija – koštat će oko 83.383,50 kuna, s time da nam je Fond za zaštitu okoliša odobrio 40 posto ili 33.353,40 kuna. Zahvalio bi se našem partneru u ovom projektu Gradu Poreču, Lučkoj upravi Poreč i komunalnoj tvrtki Usluga. Hvala brojnim ugostiteljima na rivi koji svojim donacijama pomažu naše eko akcije, zaključio je Zoran Zulijani.

Edukativni letci koje su danas dobili mališani na radionici na Gradskom kupalištu dobit će predškolarci i po ostalim porečkim vrtićima.

Foto Tanja Kocijančić - Radionica za djecu na Gradskom kupalištu
Foto Tanja Kocijančić – Radionica za djecu na Gradskom kupalištu

˝Ovaj je dokument izrađen uz financijsku podršku Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Sadržaj ovog dokumenta u isključivoj je odgovornosti Društva za podvodne djelatnosti i sportski ribolov ˝Poreč˝ Poreč i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.˝

turisti pixsell

Poljaci u Hrvatskoj premašili milijun turističkih dolazaka

gradska uprava poreč palača

Raspisan natječaj Moj Poreč bez azbesta