in

“Čarobna šuma bajki” ispunila Šijansku šumu veseljem i dječjim smijehom uz predstavu i igre

Foto Valdorfska inicijativa Pula

U subotu 20. svibnja Šijanska šuma pretvorena je u Čarobnu šumu bajki – manifestaciju u organizaciji Waldorfske inicijative Pula. Čarobna šuma bajki je kulturno umjetnička manifestacija koja kroz slavlje bajki djecu upoznaje s pripovijedanjem kao putovanjem kroz svijet i život te podržava dječju maštu, kao iznimno važan dio njihovog razvoja. Maštanje je u djetinjstvu od iznimne važnosti za dječji društveni i kognitivni razvoj kao i razvoj kreativnosti, a pripovijedanje priča ima naročito važnu ulogu u razvoju govora i obogaćivanju vokabulara.

Foto Valdorfska inicijativa Pula
Foto Valdorfska inicijativa Pula

Djeca maštom razvijaju vještine pregovaranja te pronalaženja rješenja za probleme. Mašta razvija emocije, potiče razumijevanje i izražavanje osjećaja, ali i suosjećanja. Maštom se vježbaju i jezične vještine, komunikacija i govor tijela. Djeluje umirujuće, smanjuje anksioznost, a može otkloniti i bolove. Ključni podržavajući faktor za razvoj dječje mašte upravo su bajke i pripovijedanje priča prilikom kojeg dijete stvara vlastite unutarnje slike uz pažljivo vodstvo pripovijedača/ice. Pripovijedanje bajke za djecu, kao i trodnevnu, izuzetno zanimljivu i korisnu radionicu pripovijedanja bajki za odrasle vodila je profesionalna pripovjedačica bajki Jasna Held.

Waldorfsku lutkarsku predstavu odigrala je članica udruge Birikina, dok su radionice plesa na svili “sVile i sVilenjaci” te radionicu hodanja na štulama “Šumski divovi” vodili članovi udruge Čarobnjakov šešir. Uz to, djeca su se zabavljala i izrađujući svoje čarobne štapiće, dok su krune, krila i mačeve unaprijed pripremile članice Udruge WIP.

Djeca su se zabavljala i igrajući vođene igre na otvorenom: utrka u jutenim vrećama, povlačenje konopa, preskakanje užeta i dr. Na manifestaciji je sudjelovalo stotinjak djece te preko 150 građana.

Waldorfske inicijative Pula najavila je sljedeće aktivnosti:

– 3.6.2023. Drugo predavanje iz trodijelnog ciklusa pod nazivom Waldorf u Istri, koje se bavi temama iz nižih razreda osnovne waldorfske škole, održat će se u POU Vodnjan s početkom u 16:00 h. – 1.7.2023. Posljednje predavanje iz ovog ciklusa s naglaskom na više razrede osnovne waldorfske škole (mjesto i vrijeme naknadno).

– Kulturno umjetničke radionice za djecu (uskoro!).

Pripovijedanje bajki “Čarobna jutra” – Projekt Čarobna šuma bajki financijski je podržan od strane Grada Pule u sklopu natječaja Natječaj: 7. Kultura mladih i za mlade, saznajemo od Ane Užarević iz Waldorfske inicijative Pula.

tar vrtić morski konjić foto tanja kocijančić

TAR: U tijeku upisi u vrtić “Morski konjić”

Foto Grad Poreč potpis ugovora subencije stambeno zbrinjavanje

POREČ: Još 11 obitelji ostvarilo subvencije za rješavanja stambenog pitanja