in

POREČ: Još 11 obitelji ostvarilo subvencije za rješavanja stambenog pitanja

Foto Grad Poreč

Ukupno 11 obitelji s područja Grada Poreča danas je dobilo odluku o subvencioniranju kupnje stana, gradskoj novčanoj pomoći kojom im se pomaže i pruža mogućnost da nastave živjeti i raditi u svom gradu. Odluke je potpisao gradonačelnik Loris Peršurić i odmah su uručene korisnicima subvencija, na prigodnom primanju u Maloj gradskoj vijećnici.

Foto Grad Poreč
Foto Grad Poreč

-Kao grad koji ima konstantni porast broja stanovnika i porast porečkog gospodarstva i koji zapošljava veliki broj ljudi i obiteljima osigurava sigurnu egzistenciju, želimo našim sugrađanima pružiti mogućnost da ostanu živjeti i raditi u svom gradu. Među prvim smo gradovima u Hrvatskoj koji smo se odlučili na ovakav način subvencioniranja, prilikom same kupnje, koji smo počeli provoditi prije tri godine. Potreba je puno i na ovaj smo način najbrže i najefikasnije željeli pomoći građanima u stjecanju stana, rekao je gradonačelnik okupljenima na potpisivanju.

Kako je podsjetio, ovo je već peti program subvencioniranja koji provode. Pritom je napomenuo kako pokušaj programa gradnje POS stanova APN-a, od prije par godina nije bio poticajan za korisnike, ali i za sam gradski proračun koji također puni od samih građana. Zato je grad krenuo u svoj model subvencioniranja, koji se pokazao dobro prihvaćenim.

Valja reći kako ova vrsta pomoći ne isključuje prijavu na državne subvencije, te kandidati, ukoliko imaju uvjete, mogu ostvariti i dodatne pomoći. Podnositelji su mogli podnijeti zahtjev za subvencioniranje kupnje samo jednog stana, a površina stana čija se kupnja subvencionira ovisi o broju članova zajedničkog kućanstva.

U ovogodišnjem proračunu Grada za ovo subvencioniranje osigurano je oko 200.000 eura (1.500.000 kuna). Grad Poreč nastavlja osluškivati potrebe građana i raditi na novim programima subvencioniranja. Tako će se nastaviti rješavanje stambenog pitanja putem Programa poticane stanogradnje Grada Poreča. Radi uvida u potrebe građana i boljeg planiranja Programa, ove je godine provedena i anketa o interesu građana za kupnju stana po ovom Programu, u kojoj im je ponuđeno da odaberu koju od pet opcija smatraju najpoželjnijom kao budući program Grada Poreča.

S obzirom na to da je navedeni program subvencije kupovine stana priveden kraju, želja je bila kroz suradnju s građanima doći do najpoželjnijeg novog modela rješavanja stambenog pitanja porečkih mladih i obitelji. Grad je nakon analize dobivenih rezultata započeo s pripremom mjera, sukladno iskazanom interesu građana, koje će se pripremiti za uvrštenje u proračun i predstaviti javnosti i Gradskom vijeću. U planiranju mjera koristi će se znanja stručnjaka, potrebe građana ali i dobre prakse koje su se u Hrvatskoj i Europi pokazale kao uspješne. Zato je bilo važno uključiti građane i na taj način od njih direktno čuti koje su njihove potrebe, sve kako bi se na taj način pomoglo svim sugrađanima kojima je to potrebno.

– Ulažemo u škole, vrtiće, zdravstvo, sve kako bi zadržali i povećali razinu kvalitete i standard života u našem gradu. Mislim da je najvažnije od svega biti partner i pomagati svim generacijama – od naših najmlađih do najstarijih sugrađana i na tome ćemo nastaviti raditi. Nakon zaposlenja, rješavanje stambenog pitanja jedno je od ključnih pitanja pogotovo za mlade obitelji i želimo im biti podrška i pomoć na tome putu, zaključuje gradonačelnik Peršurić, objavio je Grad Poreč.

Foto Valdorfska inicijativa Pula

“Čarobna šuma bajki” ispunila Šijansku šumu veseljem i dječjim smijehom uz predstavu i igre

Foto Zajednica Talijana Novigrad

Večer smijeha za Novigrađane: Komedija “Una fameia de mati” oduševila