in

Čarobni NoviGrad obilježio 10. izdanje bogatim i šarenim programom

Festival uličnih čarobnjaka - Foto TZ Novigrad

Festival uličnih čarobnjaka (FUČ) međunarodni je ulični festival koji je ove godine u Novigradu obilježio svoje 10. izdanje, a počeo se provoditi 2013. godine na ulicama i trgovima Novigrada. Uz Novigrad, Festival se posljednje 3 godine održava i u Taru.

Festival uličnih čarobnjaka - Foto TZ Novigrad
Festival uličnih čarobnjaka – Foto TZ Novigrad

Glavni organizator i provoditelj programa je Udruga Čarobnjakov šešir iz Pule, koja već 14 godina razvija, promovira i provodi modernu izvedbenu umjetnosti s naglaskom na suvremenu cirkusku i uličnu umjetnost.

Od 2013. godine, Festival pod nazivom Čarobni NoviGrad predstavlja razne vidove ulične umjetnosti: uličnu izvedbenu umjetnost, uličnu likovnu umjetnost, uličnu multimedijalnu umjetnost te rukotvorine umjetnika. Iz godine u godinu, na Festivalu nastupaju mnogobrojni profesionalni umjetnici i skupine koje djeluju izvan institucionaliziranih/komercijalnih kazališta i cirkusa, a usredotočuju se na ulično izvođenje. Tijekom 10 godina na FUČ-u je nastupilo preko 200 izvođača iz raznih dijelova svijeta, te je program pogledalo preko  15.000 posjetitelja, kako domaćih tako i stranih.

„Riječ je o dvodnevnoj kulturno–umjetničkoj manifestaciji koja svake godine oživljava ulice i trgove centra Novigrada raznim programima ulične umjetnosti. Sav program je besplatan i otvoren prema svim generacijama te je samim time doživljaj za čitavu obitelj, od domaćih do stranih posjetitelja. Jedan cijeli lipanjski vikend, Novigrad postaje Grad čarolije, gdje parkovi, trgovi i šetnice postaju mjesta u koja se jednim korakom može zaroniti u čarobni svijet mašte. Sve to onda postaje dio doživljaja koji će gosti pamtiti i prepričavati prijateljima“, izjavila je Vesna Ferenac, direktorica TZ Novigrada-Cittanova.

Na ovom izdanju nastupili su razni međunarodni izvođači iz Italije, Argentine i Češke koji su zajedno s domaćim snagama pretvorili Novigrad i Tar u mjesta cirkuske čarolije, a publiku su zabavljali ulični zabavljači, hodači na štulama, akrobati, lutkari, žongleri i najneobičniji ljudi. Festival je u subotu otvorila predstava filmskih likova Cirkulture, zatim nastup možda i najneobičnijeg lutkarskog banda Grande Cantagiro BarattoliPuppet Street Band, dok je vrlo zanimljivo i misteriozno bilo u interaktivnoj igri – gradskoj turističkoj turi Cirk Pozora „Fantastičan grad“ u kojoj su sudionici mogli upoznati manje poznate fantastične legende iz novigradske starine, otkriti povijest i tajne određenih gradskih lokacija i čudne kreature koje su ih bile dio. Prva večer okončana je prigodnom komičnom predstavom o nogometu (u skladu s otvaranjem Svjetskog nogometnog prvenstva) koju je izveo Mencho Sosa iz Argentine. Nedjelja je pak bila posebno obasjana jer su ulicama grada nastupali svjetleći hodači na štulama iz Italije Teatro per caso, održana je lutkarska predstava „Šarlota“ udruge Birikina iz Pule, predstava čeških Skijaša koji su očito pogriješili godišnje doba, dok je festival zatvoren vatrenim spektaklom „Las calaveras“.

Festival podržavaju Grad Novigrad-Cittanova, Turistička zajednica Novigrada – Cittanova, Turistička zajednica Tar-Vabriga, Istarska županija i Ministarstvo kulture i medija RH.

Ovom prilikom TZ Novigrada najavljuje još niz sličnih večeri tijekom srpnja i kolovoza, ciljano namijenjenih obiteljima i djeci, pod nazivom Kids’ day, za čiji će sadržaj biti zadužena također Udruga Čarobnjakov šešir. Manifestacija će se provoditi nedjeljom u večernjim satima, u sklopu ljetnog programa Stars & Town, uz ostala večernja događanja pod zvjezdanim nebom: utorkom Belcanto in Belvedere, srijedom Glazba na svakom kutku, četvrtkom Movie Nights, petkom Jazz Corner, subotom Piazza Grande Music Nights te spomenuti Kids’ day nedjeljom.

ilustracija voda boca

U srijedu 18 sati bez vode zbog radova na cjevovodu 123 sela na Poreštini!

Foto OŠ Tar-Vabriga

Tar obilježava 20. godišnjicu projekta razmjene s Höxterom