in

Tar obilježava 20. godišnjicu projekta razmjene s Höxterom

Foto OŠ Tar-Vabriga

Ove godine OŠ Tar-Vabriga obilježava 20. godišnjicu projekta „Međunarodne razmjene učenika“ između tarske i škole u njemačkom gradu Höxteru, Realschule Hoffmann-von-Fallersleben.

Devet učenika sedmih i osmih razreda sudjelovalo je u projektu u kojem su mnogo naučiti o kulturi  i običajima savezne države Nordrhein-Westfalen i upoznati malo drugačiji školski sustav koji im se jako svidio.

U rujnu su učenici grada Höxtera posjetili Tar, a sada u razdoblju od 4. do 11.6. tarski su učenici imali prilike posjetiti njih. Tih sedam dana bilo je veoma uzbudljivo.

Dani provedeni u Höxteru bili su bogati raznim aktivnostima. Posjetili su jedan od dvoraca pod zaštitom UNESCO-a – Corvey , jednu od najvećih skijaških skakaonica u mjestu Willingen te tvornicu stakla i zoološki vrt u Hannoveru. Osim raznoraznih izleta , u školi su imali radionice u kojima su mogli pokazat svoje vještine. Istaknuli su se u sportskim disciplinama te su Katja Mihoković  i Adrian Deković osvojili dva prva mjesta u atletici. Imali su i domaćinstvo i tehničku kulturu na malo drugačiji način. Pripremali su doručak za sve učenike u razmjeni te izrađivali drveni pojačivač zvuka za mobilne telefone.

S njima u pratnji bile su jedna od voditeljica projekta Tiana Orihovac Knezoci i po prvi put i učiteljica Adela Deković koje su cijelo iskustvo opisale ovako: „ Projekt je to koji je već postao dio nas i koji je prešao u nešto više od projekta ili posla. Ljudi koji u njemu sudjeluju daju 200% i troše cijelog sebe kako bi projekt uspio unatoč svim preprekama koje se nađu na putu. I zato ne slavimo 20 godina projekta već 20 godina prijateljstva. Bilo je to nezaboravno iskustvo koje potroši osobu, ali je u isto vrijeme u potpunosti ispuni te na kraju samo znaš da si iscrpljen, ali sretan. Neka je takvih projekata još puno, jer obogaćuju svih i svakoga.“

Festival uličnih čarobnjaka - Foto TZ Novigrad

Čarobni NoviGrad obilježio 10. izdanje bogatim i šarenim programom

Foto Vaterpolo klub Poreč

Vaterpolo klub Poreč organizirao uspješnu radnu akciju za novu lokaciju treniranja