in

CHE FINO: Novigradska knjiga recepata za veću konzumaciju namirnica iz mora. Preuzmite je besplatno!

Delicije od morskih plodova - Foto TZ Novigrad

Tradicijski recepti za pripremu ribljih i morskih jela, koje su novigradski ribari, domaćice i ugostitelji prenosili kroz generacije, nisu zaboravljeni. Njihove gastronomske poslastice sada inspiriraju kreativne kuhare koji promoviraju zdravu mediteransku prehranu. Otkrijte zašto se u Novigradu jede dobro i zdravo, odn. zašto za dobro jelo kažemo CHE FINO, što je ujedno i naziv projekta Turističke zajednice Grada Novigrada, u partnerstvu s Gradskom knjižnicom, s ciljem podizanja svijesti o važnosti konzumacije ribe i drugih morskih organizama, odn. o važnosti češće pripreme jela na bazi tih namirnica u domovima Novigrađana, posebno zbog djece.

Preuzmite besplatnu knjigu recepata “Novigradski recepti s okusom mora” i naučite kako pripremiti ukusna, ali jednostavna jela koja su se nekada kuhala u gotovo svakom novigradskom kućanstvu!

Novigradska knjiga recepata

Također, pronaći ćete modernije, hranjive i zanimljive recepte 5 strastvenih kuhara zaljubljenih u Novigrad i sve što Jadransko more nudi: Marina Gaši, Mattea Beletić, Marko Botić, Ivan Ergović i David Skoko. Pratite njihove video recepte na YouTube kanalu Novigrad Cittanova Istria!

Ishrana temeljena na morskim organizmima nekada je bila nužnost zbog ograničenih izvora hrane. Naši preci su se, čak i nesvjesno, hranili puno zdravije od nas danas, a prednosti konzumacije morskih organizama, što čini osnovu mediteranske, uravnotežene i zdrave prehrane, postale su jasne tek u posljednjih nekoliko desetljeća. Srećom, u Istri nikada nije nedostajalo ribe i bila je dostupna svima. Prednosti hrane iz mora ogledaju se u njezinoj nutritivnoj vrijednosti i lakoći probave, visokom udjelu omega-3 masnih kiselina te prisutnosti važnih biogenih elemenata koji su ključni za optimalno funkcioniranje organizma.

Navedene aktivnosti sufinancirane su nepovratnim sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo, putem Uprave za Ribarstvo Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske, i samo su dio projekta CHE FINO – Choose Healt and Eat Fish in Novigrad / Odaberite zdravlje i jedite ribu u Novigradu koji je odobren putem natječaja Lokalne akcijske grupa u ribarstvu FLAG „Pinna nobilis“ u oviru podmjere 4.2.1.. Udio sufinanciranja sredstava iz spomenutog Europskog fonda iznosi 48.645,00 €.

Foto Turistička zajednica Novigrad

Wine&Walk by the sea: hedonistička avantura u Novigrad privukla više od 500 šetača

Svjetski dan oživljavanja - Foto Grad Poreč

POREČ: Obilježen Svjetski dan oživljavanja. Građani učili spasiti život