in

POREČ: Obilježen Svjetski dan oživljavanja. Građani učili spasiti život

Svjetski dan oživljavanja - Foto Grad Poreč

Na Trgu slobode u Poreču danas se povodom Svjetskog dana oživljavanja koji se obilježava 16. listopada u jutarnjim satima održavala radionica i edukacija za građane o tome kako mogu spasiti život i postati „produžene ruke hitne medicinske službe“ u spašavanju života.

Svjetski dan oživljavanja - Foto Grad Poreč
Svjetski dan oživljavanja – Foto Grad Poreč

Zato je ovo važan dan kada građani mogu vidjeti i naučiti kako pomoći osobi koja doživi srčani zastoj. Radionicu i edukaciju su provodili djelatnici Nastavnog zavoda za hitnu medicinu IŽ – Ispostava Poreč i Gradskog društva Crvenog križa Poreč, a akciji se pridružio i gradonačelnik Poreča Loris Peršurić.

Prema podacima Hrvatskog društva za reanimatologiju Hrvatskoga liječničkog zbora, u Hrvatskoj, prema procjenama, godišnje više od devet tisuća ljudi doživi srčani zastoj izvan bolnice. Nakon toga mozak može preživjeti samo tri do pet minuta bez kisika što je mnogo manje vremena nego što prođe do dolaska Hitne medicinske pomoći. Zato je od iznimne važnosti građane podučavati osnovnim postupcima  reanimacije.

Poreč se redovito priključuje obilježavanju ovoga dana, a globalni pokret obilježavanja Svjetskog dana oživljavanja ove se godine odvija pod sloganom „Svi građani svijeta mogu spasiti život!“, objavio je Grad Poreč u priopćenju.

Delicije od morskih plodova - Foto TZ Novigrad

CHE FINO: Novigradska knjiga recepata za veću konzumaciju namirnica iz mora. Preuzmite je besplatno!

Foto TZ Buje

Istra: Muškarci teško ozlijeđeni u berbi maslina