in

CHE FINO u NOVIGRADU: Radionice za poticanje zdrave prehrane s namirnicama iz mora

Foto Grad Novigrad

Tradicijski recepti za pripremu ribljih i morskih jela, koje su novigradski ribari, domaćice i ugostitelji prenosili kroz generacije, nisu zaboravljeni. Mnogi gosti posjećuju Novigrad zbog izvanredne gastronomske scene ovog gradića. To znači da mogu istovremeno uživati u ukusnoj hrani i brinuti se o svom zdravlju jer je ovdje pravilo da se na meniju nalazi mnogo jela temeljenih na ribi i drugim morskim organizmima. Ove namirnice su, kako je opće poznato, ključne za održavanje zdrave mediteranske prehrane. Unatoč tome, tradicija pripreme takvih obroka u domaćinstvima tijekom desetljeća postupno blijedi, pod utjecajem različitih globalnih trendova i socio-ekonomskih promjena. No, važno je napomenuti da ovo nije izoliran problem koji pogađa samo naše čarobno ribarsko mjesto.

Osluškujući potrebe lokalne zajednice, Lokalna akcijska grupa u ribarstvu FLAG „Pinna Nobilis“ je u suradnji s Upravom za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede 2020. godine raspisala natječaj s ciljem korištenja bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo. Tražili su se projekti koji će poticati veću konzumacije ribe i drugih morskih organizama na području sjeverozapadne Istre, pod uvjetom da je u aktivnosti uključena i edukacija djece koja u ranoj dobri trebaju usvojiti zdrave prehrambene navike. Turistička zajednica Grada Novigrada – Cittanova u partnerstvu s Gradskom knjižnicom Novigrad prepoznala je potencijal i važnost projekta za Novigrad te da, uz popularizaciju dobrih i jednostavnih recepata, mogu istovremeno utjecati i na lokalnu zajednicu i na turistički imidž destinacije.

Zahvaljujući europskim sredstvima i projektu dojmljivog naziva CHE FINO – Choose Health and Eat Fish In NOvigrad / Odaberite zdravlje i jedite ribu u Novigradu, ovog proljeća je održano čak 20 radionica za djecu novigradskih vrtića i škola. Ovisno o uzrastu, djeci je bio prilagođen informativni, kreativni i zabavni program. Jedni su se upoznavali s morskim svijetom uživo zahvaljujući interaktivnim i vrlo zanimljivim radionicama poznatog istarskog morskog biologa Nevena Iveše, profesora s pulskog sveučilišta. Dok ih je on upoznao s bogatstvom Jadranskog mora, o mnogobrojnim prednostima hrane koje nam daje more govorila je stručna suradnica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije. Dok su jedni pisali sastavke, drugi su se likovno izražavali, a njihovi radovi na temu mora bili su izloženi za vrijeme Park Food Festa u svibnju 2023.

Kako bi djeca, ali i njihovi roditelji, za ručak na tanjuru što češće imali nešto fino spravljeno s namirnicama iz mora, treba stvoriti naviku te biti angažiran i kreativan u kuhinji kada se priprema hrana. Stoga su za građanstvo te profesionalne kuhare iz obrazovnih ustanova i ugostiteljskih objekata bile organizirane besplatne edukativne kuharske radionice na kojima se uče novi, a jednostavni recepti koji opovrgavaju mit da je teško pripremiti brz, zasitan i ukusan obrok na bazi proteina iz Jadranskog mora. Tri radionice tijekom proljeća održale su se u Edukacijskom gastronomskom centru Istre u Pazinu, gdje su svoje znanje prenosili iskusni šefovi i predavači Robert Perić i Stiven Vunić.

Osim ovih radionica, u okviru projekta CHE FINO izradili su se edukativni kulinarski video recepti, te je izdana knjiga recepata, saznajemo u Gradu Novigradu.

Aleksandar Stanković u porečkoj knjižnici predstavlja svoju novu knjigu

Foto Općina Funtana

FUNTANA: Vijenci i svijeće za Sve svete i Dušni dan