in

Djeca u Novigradu učila vještine stare pučke igre na događanju “Boćanje i igranje”

Boćanje je stara i dobro poznata igra koja na najbolji mogući način spaja sport, vještine, zabavu i druženje na otvorenom. Predstavlja povijesnu baštinu, pa je s ciljem njezine popularizacije i prenošenja na mlađe naraštaje 2. lipnja u Novigradu održano zabavno sportsko događanje “Boćanje i igranje”.

Na boćalištu u Novigradu i na platou pokraj škole okupilo se ukupno 33 djece iz OŠ Rivarela i Talijanske osnovne škole u Novigradu, kojima su se pridružile i mlade gimnastičarke. Okušali su se u boćanju, a pritom su se igrali, plesali, vježbali, navijali za svoje prijatelje i odlično se zabavili. Imamo i malog pobjednika mini natjecanja – to je Noa Andreašić kojem od srca čestitamo na njegovim boćarskim vještinama.

U organizaciji ovog hvalevrijednog događanja, koje djeci približava pučke igre njihovih nonića, pomogli su Boćarski klub Fameia Novigrad Cittanova, Ženski boćarski klub Novigrad Cittanova te Gymstars Klub za gimnastiku i sportsku rekreaciju. Najiskrenije im zahvaljujemo na njihovom nesebičnom angažmanu.

Događaj koji je oduševio djecu održan je u sklopu projekta Playful Paradigm “Igra kao instrument za inkluziju, zdravlje i održivost” iz programa URBACT sufinanciran sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj u organizaciji Grada Novigrada. Boćanje je odabrano kao središte zbivanja jer je riječ o prastaroj pučkoj igri koja potječe još iz antičke Grčke, i stoljećima je prisutna na ovim prostorima.

Hrvatski boćari već su niz godina u samom svjetskom vrhu, a riječ je o igri koja predstavlja vrijednu povijesnu ostavštinu. Stoga je nužno da se mlade generacije s njome upoznaju te da se kontinuirano ulaže u popularizaciju boćanja, priopćeno je iz Novigrada.

Policija uhvatila dilere – U autima skrivali heroin, amfetamine, marihuanu…

SRAMOTA U VIŠNJANU: Natpis „Ubi Istrijana“ i kukasti križevi oskrvnuli crkvicu u Rapavelu!