in

EKOSFERA – Grad koji miriše: POREČ će postati turistički prepoznatljiv i po mirisnom ekološkom aromatičnom bilju

Foto Tanja Kocijančić

U Velikoj vijećnici Grada Poreča danas su održane prezentacija i razgovaraonica projekta “EKOSFERA POREČ – POREČ GRAD KOJI MIRIŠE, MIRIŠE NA JOŠ”. Projekt je osmislila i provodi Udruga za promicanje održivog razvoja i kvalitete života BIO ISTRA, Poreč, uz financijsku podršku Grada Poreča.

Na početku prezentacije četrdesetak okupljenih pozdravio je domaćin – gradonačelnik Poreča Loris Peršurić.

-U Poreču jednaku važnost pridajemo i malim i velikim projektima jer svi oni skupa podižu kvalitetu života u našem gradu. Sretni smo da udruga poput Bioistre ima sjedište upravo u našem gradu i da će ovako interesantan projekt prvo krenuti kod nas. Ekologija, suradnja različitih dionika u projektu, zeleniji i mirisniji grad su glavni rezultat. Iako urbano područje našega grada ima čak 50% zelenila i relativno malu izgrađenost, uvijek ćemo podržati projekte koji ga žele dodatno zazeleniti i oplemeniti, istaknuo je gradonačelnik.

Predsjednica Bio Istre Vlasta Radoičić zahvalila se svima na dolasku i podršci, a posebno je istaknula punoljetnost udruge i njezin značaj u razvoju civilnog društva kao inkubatora novih ideja.

Skup je također pozdravio i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, lovstvo i šumarstvo Istarske županije Ezio Pinzan ukazavši na gospodarsku važnost ekološkog uzgoja arometičnih biljaka na području Istre. Naglasio je podršku projektu i njegovu važnost za realizaciju programa Istra – Bio regija.

O samom projektu govorile su voditeljica projekta Vlasta Radoičić i koordinatorica prof. Dajana Bošnjak. Naglasivši da se osnovne aktivnosti na projektu ostvaruju kroz šest modula koji obuhvaćaju anketiranje, razgovaraonice, edukacije, revitalizaciju školskog vrta Turističko ugostiteljske škole Antona Štifanića, evaluaciju te oblikovanje i tiskanje promotivnih materijala.

Uz Grad Poreč, koji projekt financira sa 60.000 kuna, projekt podržavaju i Istarska županija te  Agencija za ruralni razvoj (AZRRI) s 20.000 kuna.

Krajnji cilj projekta je tijekom idućih nekoliko godina oplemeniti javne prostore Poreča odabranom ekološki uzgojenom aromatičnom biljkom koja će učiniti grad još prepoznatljivijim, zdravstveno kvalitetnijim i ugodnijim za život.

A sve to na dobrobit građana, turista, slučajnih namjernika i prirode. Ekosfera Poreč se oslanja na uključivanje Grada Poreča u mrežu ekoloških gradova Europe.

Važno je istaknuti da se radi o prvom projektu koji uvodi komponentu mirisa u javne prostore i time se u suvremeni turizam ugrađuje kao dodana vrijednost.

Na taj način Poreč postaje prepoznatljiv i po karakterističnom aromatičnom mirisu koji će uvijek i svugdje asocirati na naš grad, budeći ugodna sjećanja.

Također je rečeno da je za ostvarenje projekta neophodno korištenje suvremenih alata civilnog društva za stvaranje modela umreženosti svih relevantnih subjekata – lokalne uprave, civilnog društva i poslovnog sektora, kako bi se transparentno senzibilizirala javnost za održivi razvoj prostora. Multidisciplinarnost projekta ostvaruje se kroz nekoliko komponenti.

  • Ekološka komponenta odnosi se na revitalizaciju školskog vrta i sadnju odabranih ekoloških aromatičnih biljaka, čime se direktno doprinosi očuvanju bioraznolikosti,
  • Edukativna komponenta  usmjerena je prvenstveno prema djeci, građanima i OPG-ima, a ostvaruje se kroz radionice, predavanja i razgovaraonice za proširenje njihova znanja o ekološkoj poljoprivredi i važnosti ekološkog aromatičnog bilja,
  • Gospodarska komponenta prvenstveno se očituje u snažnijem prepoznavanju Poreča i Istre kroz ovaj projekt kao suvremenih turističkih destinacija u kojima je kvaliteta života na visokoj razini te jačanju najslabije karike – OPG-a posebno u sektoru proizvodnje ekološkog aromatičnog ljekovitog bilja i popratnih gospodarskih djelatnosti (suveniri, ljekoviti pripravci, kozmetički proizvodi i gastronomske delicije).

Cjelovita prezentacija danas je provedena u tri modula. Nakon interaktivnog predstavljanja samog projekta, održana je razgovaraonica pod nazivom ,,Implementacija ekološkog aromatičnog bilja u javni prostor grada” u kojoj su sudjelovali predstavnici Grada Poreča, Istarske Županije, TUŠ-a A. Štifanića, OŠ Finida, komunalnog poduzeća Usluga, ekoloških OPG-ova, članovi udruge/suradnici na projektu, volonteri i srednjoškolci. Četrdesetak prisutnih tako je interaktivno upoznato sa značajem samog projekta i njegovom važnosti za održivost gradskog prostora.

Moderatorica Višnja Đurin Ipša stručno je balansirala razovaraonicom u kojoj su sudjelovale stručne suradnice na projektu Silvija Oklen, Maja Vižintin i Mirela Marković, potom Dubravka Orlić Bašlin iz poduzeća Svjet biljaka iz Vodnjana, prof. Vesna Baranašić iz Turističko ugostiteljske škole, Nevija Poropat iz komunalnog poduzeća Usluga i zamjenica gradonačelnika Poreča Nadia Štifanić – Dobrilović.

Na samom kraju prezentacije Radoičić je pozvala sve sudionike na suradnju i kratko predstavila nove projekte za buduće razdoblje. Također je rekla: “Vjerujemo da će revitalizacija prostora Poreča sadnjom ekološkog aromatičnog bilja, poglavito ružmarina, kao danas odabrane kulture, u budućnosti još bolje zaživjeti na dobrobit svih nas i prirode.”

Skup je završio degustacijom aromatičnih fritulica koje su pripremili učenici TUŠ-a Antona Štifanića, podjelom ukrasnih vrećica lavande i promotivnih ekoloških blokova udruge Bio Istra, priopćeno je iz ove udruge.

POREČ: Kod Mugebe u nedjelju 5. kolo MTB Zimske lige Istre i Kvarnera za djecu i odrasle

POREČ: Ispred suda parkirao auto oblijepljen porukama sucu: „DVOJE MRTVIH OKREĆE SE U GROBU I TRAŽE ISTINU I PRAVDU“