in

EMOTIVAN RASTANAK: Bazen u PICALU ostat će u sjećanju brojnim generacijama Porečana -Triatlonci odradili zadnji trening

Bazen u porečkom hotelu Pical ostat će u sjećanju brojnim generacijama Porečana, bilo da su sportaši ili rekreativci. Ovo je tjedna tvrtka Valamar Riviera najavila njegovo potpunu obnovu, što će biti najveća investicija u turizmu „teška“ 790 milijuna kuna i trajat će do 2021. Upravo zbog toga hotel ide pod ključ 1. listopada.

Stoga je prekjučer zadnji, oproštajni trening odradila grupa triatlonaca, kojima će to biti zadnja uspomena na bazen na kojem su trenirali još kao djeca. Tu grupu okuplja i trenira magistar kineziologije, trener i sportaš triatlona Goran Peić Gavran koji nam je ispričao svoju sportsku i emotivnu povezanost s ovim bazenom.

-Prije svega mi smo sportaši zaljubljenici u triatlon te nam je jedna od disciplina plivanje. Nekolicina nas smo nekoć davno bili i plivači Plivačkog kluba Poreč, pa smo svoje djetinjstvo proveli na bazenu Pical koji nam je bio kao dom. Nakon gubitka unutarnjeg bazena tadašnji plivački klub se gotovo raspao i većina nas je prestala ozbiljno plivati. Međutim, kako je vanjski bazen radio koristili smo ga po potrebi za zadovoljiti vlastite potrebe za plivanje u ono doba kada je hotel bio otvoren. Moj brat Davor i ja bili smo dio tog kluba. Mi smo jedna manja grupica od 10 do15 ljudi, ali ima i mnogih drugih koji dijele mišljenje o Picalu i imaju neku lijepu uspomenu na njega, priča nam Goran.

Organizirali su ovaj zadnji grupni trening i posvetili ga svim emocijama i sjećanjima koja su imali trenirajući tamo. I nije im bilo lako, jer su na tom bazenu proveli cijelo djetinjstvo.

-Ostali naši prijatelji isto su proteklih tjedana dosta vremena proveli na bazenu i svako se na neki svoj način oprostio… Trenutno ćemo se preseliti preko zime na unutarnji bazen u hotelu Diamant, a ljeti ćemo trenirati u moru. Novi kompleks koji se gradi umjesto Picala obećava unutarnji bazen pa možda upravo tamo nastavimo nakon što gradnja novog hotela završi, priča nam Peić Gavran i dodaje da su jako zahvalni osoblju Picala koji su ih uvijek primili i dali da se do kraja osjećaju kao doma.

Budući da je profesionalac i sportaš, pitali smo ga i mišljenje o bazenima u Poreču općenito, budući da za njim već godinama vape klubovi, ali i rekreativci.

-Plivački klub Poreč trenutno pliva u hotelu Diamant i jako su sretni što su im ondje izašli u susret i dali mogućnost plivanja. No, to nije rješenje za plivače, vaterpoliste i ostale, kao što neće biti ni novi hotel. Jer – budimo realni – to je hotel za goste i turizam i klubovima tamo nikada neće biti mjesto. Klubovima i građanima je mjesto u gradskom bazenu koji je u planu bio još davno i nadam se da će se kroz sljedećih nekoliko godina taj projekt i realizirati, zaključio je Goran Peić Gavran.

Dan općine VIŽINADA: Laureati Brati Ritoša, Marijan Arman, Vedran Beato, Lana Ritoša, Leo Vižintin i Limena glazba

KAŠTELIR: SVJETSKI DAN TURIZMA uz dječju kreativnost, domaću hranu, slikanje crnim vinom i dašak prošlosti u bogatoj etnografskoj zbirci