in

KAŠTELIR: SVJETSKI DAN TURIZMA uz dječju kreativnost, domaću hranu, slikanje crnim vinom i dašak prošlosti u bogatoj etnografskoj zbirci

I ove su godine Turistička zajednica i Općina Kaštelir- Labinci prigodnim programom obilježili Svjetski dan turizma. Pa su se tako na Placu danas okupili i mali i veliki, za koje su bile pripremljene raznovrsne aktivnosti kako bi se na simboličan način obilježio završetak turističke sezone, koja je u ovom mjestu bila vrlo uspješna. Također, bogat je bio i ljetni program, osmišljen za domaće i sve više turista, koji je današnjim događanjima zaključen.

Pa su tako posjetitelji mogli osjetiti dašak prošlosti obilaskom etno zbirke, prigodno nazvane House of Memories, okušati se u kreativnim radionicama za sve uzraste u kojima su se izrađivali maštoviti kosiri, pa pečati od krumpira ili bolje reći grampera kako ih Kaštelirci jedini zovu, te suveniri i lutke od lavande koje su izazvale posebnu pozornost. Također, tko je htio mogao je i slikati crnim vinom.

Sve to omogućile su kreativke i voditeljice radionica Ester Diklić i Helga Diklić iz kaštelirske udruge Kreke te Karmen Legović koja je radila s mališanima iz ovdašnje područne osnovne škole.

Nije manjkalo ni gastronomske ponude, pa su tako ukusna jela pripremili kaštelirski restorani Toni i Žardin, te OPG Venier. Bila je to idealna prilika za degustaciju, osim domaćih jela, i kolača i slastica. Za tu priliku, vrata svojih vinarija otvorile su obitelji Cossetto i Radoš, te Kuća meda OPG-a Ventin. Kod njih se na degustaciju išlo uz prethodnu rezervaciju u TZ-u.

-Jako smo zadovoljni odazivom i kako su protekle radionice. Radili su se kosiri, pečati od krumpiri, a najbolja je bila radionica izrade lutkica od lavande. Naši sponzori su svi bili prisutni i sudjelovali su u programu, a pripremili su domaću hranu koju je svatko mogao besplatno kušati. Nudili smo i domaće vino i kolače, a sve to najbolje prolazi kod gostiju. Iduću godinu pripremit ćemo sličan program, jer se pokazao dobrim, ali bit će još malo bogatiji, komentirala je voditeljica TZ-a dr. sc. Romina Sinosich tijek današnje manifestacije.

EMOTIVAN RASTANAK: Bazen u PICALU ostat će u sjećanju brojnim generacijama Porečana -Triatlonci odradili zadnji trening

Porečka proslava SVJETSKOG DANA TURIZMA – Najljepše okućnice, balkone i prostore imaju MO Varvari, Irena Bugarin Komin, Jolanda Božac i Mira Vrščak