in

FEŠTA OD GRMALI u Funtani oduševila: Najbolji brodet skuhali Štufi Funtanjani

Foto Tanja Kocijančić

Puno ljudi, zabave, glazbe i finih morskih delicija bilo je u subotu u Funtani na devetoj po redu Fešti od grmali koju organiziraju Turistička zajednica općine Funtana i Općina Funtana.

Štufi Funtanjani skuhali najbolji brodet s grmalima – Foto Tanja Kocijančić

Ova se fešta održava od 2013. godine, a po svojoj iznimnosti izdvaja se od mnogih sličnih priobalnih gastronomskih manifestacija. Uz prateću sajamsku i gastronomsku ponudu te vrlo bogat zabavni program, njen osnovni sadržaj čini natjecanje u pripremi brodeta od grmali. Ove se godine natjecalo šest ekipa kojima je na raspolaganju bilo čak 130 kilograma ovih rakova ili grmala. Žiri je kušao svih šest pripremljenih brodeta i za pobjednika proglasio onaj kojega je skuhala domaća ekipa – obitelj Klarić-Krt, odnosno, kako su se nazvali – Štufi Funtanjani. Možda ih je turistička sezona štufala, ali ipak ne toliko da nisu mogli skupiti dovoljno energije i znanja kako bi skuhali zaista odličan brodet. Za njima je bila ekipa Cimare iz Poreča, a treće su bile Loze, odnosno žene iz istoimene udruge za zdraviji život iz Funtane koje su osim izvrsnog brodeta pripremile i mnoštvo domaćih kolača koji su se mogli dobiti u zamjenu za donaciju. Kao i brodeti, i njihovi su kolači razgrabljeni. A odazvalo se doista mnogo gostiju, i domaćih i stranca, kojih još podosta ima na ovom području.

Spomenimo da su se natjecale još tri ekipe koje su za nijansu imale manje bodova od nagrađenih – to su Shark iz Vrsara, None iz Bala, odnosno članice tamošnje Udruge umirovljenika i ekipa iz Poreča Veseli Istrijani, tj. Panta i prijatelji.

Foto Tanja Kocijančić
Foto Tanja Kocijančić – Žiri koji je ocjenjivao brodete na Fešti od grmali Funtana 2023.

U žiriju su bili profesor kuharstva Stanislav Poropat iz Poreča, profesionalni kuhar i voditelj F&B-a u Valamaru David Parencan, potom također profesionalni kuhar Paolo Šverko iz Vrsara, vlasnik škole kuhanja Bobolo Gourmet i veliki zaljubljenik u kuhanje Enio Deković iz Poreča te najstariji funtanjanski ribar Mario Ipša. Sa svojih 89 godina i ribarskim iskustvom koje je počeo stjecati od svoje 14. godine, Ipša je bogata riznica znanja i o grmalima, morskim rakovima koji se danas smatraju gastronomskom delicijom, ali nekoć su bili na glasu tek kao hrana za siromašne (odatle potječe i drugi naziv za grmale – grancipoveri – grancipori). Složili su se da su brodeti ove godine  bili daleko bolji nego lani, a posebno dobri bili su oni koji su osvojili prvo i drugo mjesto. Ostalima je poručeno da koriste malo više lokalnih autohtonih namirnica i manje soli.

Glazbe nije manjkalo, pa su se grupe na pozornici izmjenjivale od podne. Nastupili su bendovi Baredinesurusi, Bambus, Etaloni pa popularni Mejaši koji su brojnu publiku oduševili svojim hitovima. Nakon njih do kasno u noć svirali su opet Etaloni.

-Ova je deveta po redu fešta i jako zadovoljni posječenošću. Atmosfera je bila odlična od jutra, stiglo nam je puno ljudi, i mladih i starijih, i domaćih i turista, željnih zabave, druženja i uživanja u morskim delicijama. Grma je naravno bio glavna atrakcija. Ekipama smo podijelili oko 130 kilograma grmali, preko 20 kila svako, a pripremili su oko tisuću porcija koje su gosti mogli kušati. Osim bogate gastronomske ponude s raznim ribama i morskim plodovima, i ove godine nije manjkalo glazbene ponude na pozornici unutar velikog šatora na rivi. Ove godine glavne zvijezde bili su popularni Mejaši. K tome, ove su nam godine, kao posebno iznenađenje, u goste stigli prijatelji Slavonci iz sportskih ribolovnih društava iz Osijeka. Pripremili su pripremili fiš paprikaš, nekih stotinjak porcija, koji su podijeli besplatno, istaknula je direktorica Turističke zajednice općine Funtana Ana Milohanović Čehić. Dodala je da je ova fešta jedinstvena, već nadaleko poznata i kao organizatori na to su ponosni. Događaj koji je to koji promovira Funtanu i obogaćuje njihovu turističku ponudu.

Foto Tanja Kocijančić
Foto Tanja Kocijančić

Cijelu fotogaleriju pogledajte na našoj Facebook stranici na linkovima: https://www.facebook.com/istraterramagicanews/posts/pfbid029ZMyZ9wPTdFGZPaXxqDUKagM7KHQaBJBnZyBu4D5k4L18HHNvKX5SaSnvXvgEGDhl?notif_id=1694865364118449&notif_t=feedback_reaction_generic&ref=notif

https://www.facebook.com/istraterramagicanews/posts/pfbid0iRquD7c7bdp6quzE4vFgRy2qKKU6jbPUFLrEkdHoFsCXEQTTUaiKnqj837JGd1dnl

nemoj koristiti ovu fotku više

Kod Rovinjskog Sela poginuo 46- godišnjak: Policija objavila detalje tragične nesreće

Loborika Fun Day - Foto TZ Marčana

Jako dobar odaziv biciklista rekreativaca na prvi LOBORIKA FUN BIKE TOUR