in

Fešta Sv. Roka u Brtonigli najposjećenija dosad uz Petra Grašu, Hladno pivo, Febru, balinjeradu…

Foto TZ Brtonigla

Ovogodišnja fešta Svetoga Roka u Brtonigli bila je dugo očekivana zbog pauze nastale uslijed pandemije, pa su je proteklog vikenda pohodile na tisuće posjetitelja. Organizator manifestacije, Turistička zajednica Brtonigle, „složila“ je dobitnu kombinaciju izvođača koja je obuhvaćala zvijezde hrvatske estrade Hladno pivo i Petra Grašu, ali i mnoge druge. Nastupili su još i The Night Express band, Febra, Tu i tamo band, Alfa time band, DJ Shurki i DJ Jan Stojković Plexy.

Zanimljiv je bio i tradicionalni dio programa uz procesiju i Svetu misu koji se odvijao na dan Sv. Roka. Posebno veliku pažnju privukla je balinjerada na kojoj su se spuštala, niz strmu ulicu, vozila kućne izrade, koji su umjesto kotača koristili ležajeve. Bilo je svakakvih zanimljivih kreacija za gledanje. A vozila su mogli isprobati ovu „ludu“ vožnju, na kojoj je prisustvovao i najstariji stanovnik Brtonigle (94).

balinjerada
Balinjerada – Foto TZ Brtonigla

S istim vozilima se održala i trka na prstenac gdje se tražila još dodatna sposobnost i vještina kako bi se pogodio prstenac za vrijeme spuštanja s karićima. Što se tiče sportskog dijela programa, organiziran je memorijalni malonogometni turnir „Aldo Paljuh“ na kojemu su se natjecale razne momčadi, a ujedno je održana i biciklijada dužine 30 km na području Brtonigle i uže okolice pod imenom San Rocco Bike uz 70-tak sudionika.

Za vrijeme manifestacije posjetitelji su mogli uživati u enogastronomskim delicijama, kako u ugostiteljskim objektima, tako i na štandovima prigodno postavljenim za feštu.

Vrhunac manifestacije desio se u utorak navečer kada na scenu je stupio Petar Grašo. Brtonigla je bila preplavljena posjetiteljima i automobilima, koji su, zbog gužve, bili primorani parkirati čak i van Brtonigle. 

U programu je bio predviđen i spektakularni vatromet i to ravno u ponoć. No, zbog izuzetno sušnog razdoblja i mjera koje su na snazi, a u cilju izbjegavanja izbijanja požara, otkazan je, priopćeno je iz TZ-a.

Foto Gradska knjižnica Poreč

“Sinovi, kćeri” čekaju porečke čitatelje – Dođite zapisati svoje dojmove autorici

pexels nevrijeme oluja vjetar valovi more

U petak promjena – Padat će žuta kiša