in

FESTIVAL ISTARSKOG ČEŠNJAKA u Poreču i u nedjelju – IQ oznaku kvalitete prvi put dobilo sedam proizvođača

Proizvođači češnjaka - Prvi dobitnici IQ oznake za istarsku kvalitetu

Drugi po redu Festival istarskog češnjaka počeo je danas na Trgu slobode u Poreču i odvijat će se još i sutra, u nedjelju 8. kolovoza, od 10 do 20 sati. Velik interes posjetitelja izazvao je domaći češnjak koji se može nabaviti na šest štandova. Malo ih je, jer je godina na jugu Istre podbacila zbog suše, a nešto je bolje bilo na sjeveru Poluotoka. Cijene su na svakom štandu iste – prodaju se isključivo rešte i to od pola kilograma za 50 kuna i od kilograma za 80 kuna.

Na otvaranju su jutros bili gradonačelnik Poreča Loris Peršurić i novinari. Predsjednik odrganizatora festivala – Udruge proizvođača istarskog češnjaka – Dario Antonac naglasio je kako će ostati Poreču vjerni, jer im je pružena velika podrška. Tijekom dana organizirano je pokazno pletenje rešti, a popodne su prvi put dodijeljene IQ oznake kvalitete za češnjak. Također, cooking show s jelima na bazi ovog prirodnog antibiotika priredio je poznati kuhar David Skoko.

Festival češnjaka u Poreču

Spomenimo imena svih OPG-ova koji su prvi put dobili IQ oznaku za istarsku kvalitetu za 2021. To su: OPG Andrea Manzin, OPG Dario Antonac, OPG Calabura, OPG Vilim Jakša, OPG Monte Istra, OPG Udovičić i OPG Križmanić. Oznake su njih 7 dobili za istarski crveni češnjak a 2 za istarski rozi češnjak.

Oznake su im dodijelili gradonačelnik Peršurić, županijski pročelnik za poljoprivredu Ezio Pinzan, direktor IDA-e Boris Sabatti i Krešimir Juričić, predsjednik Klastera IQ.

David Skoko

Program se nastavlja sutra – iskoristite priliku i nabavite domaći istarski češnjak, čime se potiče lokalna proizvodnja. Kupiti ga možete na štandovima Andree Manzina iz Vodnjana, OPG-a Mirjana Stornoge iz Vižintina kod Oprtlja, OPG-a Zvijezdane Križmanić iz Ježenja kod Pazina, OPG-a Darija Antonca iz Oprtlja, OPG-a Vilima Jakše iz Boruta i OPG-a Ivana Jakovčića iz Sv. Jurja kod Grožnjana.

Festival češnjaka u Poreču
Festival češnjaka u Poreču 7.8.2021. – Foto Tanja Kocijančić
Festival češnjaka u Poreču – 7.8.2021. – Foto Tanja Kocijančić
Cooking show s Davidom Skokom na Trgu slobode u Poreču 7.8.2021.

Lijepa večer u VIŽINADI: Otvorene čak dvije izložbe a konačno je održan i koncert

MUP najavio akciju: Kontrolirat će uporabu pojasa i mobitela u vožnji