in

Lijepa večer u VIŽINADI: Otvorene čak dvije izložbe a konačno je održan i koncert

Vižinada - otvorene izložbe fotografija i radova u dekupažu

Nakon više od godinu dana kulturni događaji vratili su se na glavni trg u srcu starogradske jezgre u Vižinadi, gdje su sinoć natupili talijanski glazbenici okupljeni u bandu La luna e il Falo’.

U skladu s epidemiološkim propisima pedesetak posjtitelja okupilo se najprije na otvaranju izložbi radova nastalih na radionici dekupaža pod vodstvom Ester Diklić i na tečaju fotografije kojeg je vodila fotografkinja Jelena Prekalj. Obje su aktivnosti organizirane u Zajednici Talijana, a u suradnji s Talijanskom unijom i Narodnim sveučilištem u Trstu. Dinamična predsjednica Zajednice Talijana i donačelnica Vižinade Neda Šainčić Pilato pozdravila je na početku sve prisutne i naglasila.

“Cilj našeg djelovanja, unatoč koronavirusu, jest okupiti mještane kako bismo svi bili zajedno i družili se u okviru mogućeg i ozvoljenog. Stoga zahvaljujem Talijanskoj uniji, Narodnom sveučilištu u Trstu, te hrvatskoj i talijanskoj vladi. Organizirali smo i tečaj solfeggia za mlade koji će se pridružiti brass bendu. Posljednjih dana, zahvaljujući Talijanskoj uniji, stigla su nam četiri nova instrumenta koja će biti isporučena novim članovima.”

Jelena Prekalj predstavila je rad tečaja fotografije kojim je rukovodila. Tečaj je bio rezerviran za treću dob, a slike su napravljene mobitelima. Tijekom tečaja obrađene su teme pejzažne fotografije, arhitekture i putovanja. Fotografiranje mobitelom čini se lakim, ali nije, ima se o čemu razmišljati, objasnila je Prekalj.

Ester Diklić vodila je tečaj dekupaža i kazala: „Napravili smo sjajan posao. Ovo je bio šesti tečaj i jako smo napredovali. “

Nastup grupe La luna e il falo’ na Battistellinoj šterni

Povjesničar umjetnosti Marino Baldini govorio je o izložbi u arhitektonskom okruženju trga i kazao: “Ovo je prekrasan ambijent: Battistellina šterna, font, renesansni lav, venecijanski zvonik, kuća Maraston, lapidarijski rimski, lođa. Pohađanjem ovakvih tečajeva poboljšavamo sebe, a naša kreativnost i druge lijepe stvari izlaze na vidjelo, poput onih prikazanih ovdje, koje pričaju priču, ljepotu, povijesne spomenike Istre. Svako djelo ima svoju kvalitetu i izražajnost. “

Predsjednik Izvršenog odbora Talijanske Unije Marin Corva istaknuo je zadovoljstvo što su zajedno u ovom spoju glazbe i umjetnosti:

“Biti zajedno, to je ono što je potrebno. U poslu postoji pozitivnost, entuzijazam, suradnja. Svakako je mnogo korisnije doći u Zajednicu i raditi ove divne poslove nego ostati kod kuće i gledati televiziju. Unija će nastaviti podržavati vašu vrlo aktivnu Zajednicu”, zaključio je Corva.

Prisutne je pozdravio i načelnik Općine Visinada Marko Ferenac, malo na talijanskom, a malo na hrvatskom jeziku: „U posljednje dvije godine nije bilo nikakvih događaja na ovom trgu. Večeras imamo priliku svjedočiti nečem drugačijem. Stoga zahvaljujem Zajednici Talijana, Narodnom sveučilištu i Talijanskoj uniji što su omogućili ovu večer u Vižinadi.”

Večer je zatim nastavljena koncertom talijanske etno grupe koja je stigla iz Portogruara. La luna e il falo njeguje modernu talijansku narodnu rock glazbu.

“Za nas je zadovoljstvo biti ovdje na trgu, pod zvijezdama, pjevati i svirati za vas. To je pomalo mala revolucija nakon toliko mjeseci teškoća za sve “, rekao je Tonino Lancellotti na početku večeri.

I njihovom glazbom publika je bila oduševljena. Među prisutnima bio je, među ostalim, i generalni direktor tršćanskog Narodnog sveučilišta Fabrizio Somma.

Denis Vistintin

novac policija mup

Uhićeni djevojka i muškarac: Uz pomoć pištolja počinili seriju krađa

FESTIVAL ISTARSKOG ČEŠNJAKA u Poreču i u nedjelju – IQ oznaku kvalitete prvi put dobilo sedam proizvođača